08.12.2020.

23:20

Foto:

Vesti

DOBRA VEST! USPEŠNA BORBA PROTIV BELE KUGE UPRKOS EPIDEMIJI! Rađa se više beba

Kriza sa koronom doprinela je povećanju nataliteta u Srbiji! Samo u beogradskom porodilištu "Narodni front" ove godine rodilo se više beba nego u poslednjih 20 godina.

U prethodnih 11 meseci u ovoj ustanovi obavljeno je čak 7.200 porođaja, a očekuju da će do kraja godine ovde na svet doći ukupno 8.000 novorođenčadi. Da je ovo pravi bebi-bum, potvrđuju i podaci da će se samo ovog decembra roditi oko 300 beba više nego prošlog.

Još više dece

Direktor GAK "Narodni front" u Beogradu prof. dr Željko Miković naglašava da nove rekorde po broju novorođenčadi očekuje i u 2021. godini.

U bolnicama čak

8.209 zaraženih


Epidemija koronavirusa u Srbiji se ne smiruje, a iz dana u dan beležimo jezive brojke obolelih i preminulih!
Za samo 24 sata, do juče do 15 sati, u Srbiji je na kovid-19 testirano 15.697 osoba, od kojih je pozitivno 6.557! Procenat zaraženih u odnosu na testirane je rekordnih 42 odsto.
- U bolnici se leči 8.209 pacijenata, od kojih se na respiratoru za život bori čak 283, koji imaju veoma tešku kliničku sliku. Ukupan broj zaraženih u našoj zemlji od početka epidemije je 226.209 - kažu u Ministarstvu zdravlja.

- Do kraja godine imaćemo 7.800 porođaja i sigurno oko 8.000 beba. To je najveći broj u poslednje dve decenije. Na ove lepe brojke sigurno je uticala i promena života usled epidemije korone. Bebe ne mogu i ne treba da čekaju da ova bolest prođe. Svakako, imalo je uticaja i to što su manja porodilišta bila duže vreme pretvorena u kovid-bolnice, pa se kod nas obavilo više porođaja, ali je ovo ipak dobar pokazatelj da se popravlja natalitet - napominje Miković.

Načelnica porodilišta u ovoj bolnici dr Snežana Rakić kaže da otkako radi ne pamti da je ijedne godine imala ni približno ovako veliki broj porođaja.
- Očekivali smo povećan broj porođaja u odnosu na prošlu godinu, ali nismo ni slutili da će biti baš ovoliko. Eto, u decembru prošle godine na svet smo doneli između 450 i 500 beba, a ovog meseca očekujemo između 600 i 800! Svakako da je na ove brojke koje raduju i daju nadu uticalo i to što smo pre devet sati uglavnom bili zatvoreni u kući zbog vanrednog stanja. A rekorde očekujemo i u narednim mesecima. To vidim po većem broju trudnica koje mi dolaze na preglede. Možemo samo da se nadamo da će nakon godina i godina upozoravanja da nam se rađa sve manje dece sada moći da se radujemo i nastavimo ovaj pozitivan trend - rekla je dr Rakić.

Bolji odnosi


Da je epidemija korone bar nešto lepo donela Srbiji i da su zbog promenjenog načina života partneri bili više usmereni jedni na druge, smatra i psihoterapeut Zoran Milivojević. On kaže da su ovo sjajne vesti s obzirom na to da naša zemlja godinama muči muku sa belom kugom.
- Nešto dobro da se rodi i od korone! Povećanju broja novorođene dece verovatno je pomoglo to što su ljudi tokom vanrednog stanja više vremena provodili u kući, imali slabiji socijalni život... Parovi su sada, inače, više usmereni jedni na druge, imaju vremena za sebe. Zato i možemo da se pohvalimo rekordnim brojem rođenih beba - objašnjava naš sagovornik.

Informer

Direktor GAK "Narodni front" u Beogradu prof. dr Željko Miković kaže da se sledeće godine očekuje i više beba pomoću vantelesne oplodnje.
- Dobili smo duplu opremu za embriološku laboratoriju, pa imamo mogućnost da uradimo i duplo više nego što smo do sada radili. Računamo da ćemo sledeće godine moći da uradimo i oko 500, a do sada smo radili negde oko 250-300 vantelesnih oplodnji godišnje - kaže Miković.
- U drugoj polovini godine povećali smo broj žena koje se uključuju u program i odradili praktično sve iz zastoja koji se napravio jer u proleće nismo radili dva meseca. Tako da smo uspeli da završimo proces sa svim ženama koje smo planirali, a povećali smo i uspešnost procedure. U ovom jesenjem ciklusu uspešnost procedure je 52 odsto, što je fantazija - rekao je Miković.

Stefanović: I u Višegradskoj rođeno 1.000 mališana više


Direktor GAK "Višegradska" prof. dr Aleksandar Stefanović kaže da je od početka epidemije do sada rođeno oko 1.000 beba više nego u istom periodu prošle godine!
- Očekivani broj beba za ovu godinu nam je oko 7.000, što nije bio slučaj od 1995. godine, dakle poslednjih 25 godina, ako zanemarimo 2004. godinu, kada ih je bilo 7.200 - kaže on i dodaje:
- Tokom epidemije broj porođaja je svakodnevno bio uvećan za 30-50 odsto, a u nekim periodima godine i više - čak dupliran! Rekordan broj beležimo u maju - čak 38 porođaja za 24 sata, što se nije dešavalo više decenija, pa kažemo da naše porodilište radi kao nekad davno i voleli bismo da se to tako nastavi. Moguće je da su izolacija, smanjenje kontakata i ostanak u kući na neki način doprineli povećanju broja beba u Srbiji ove godine. Ipak, moramo imati u vidu da neka porodilišta u Beogradu nisu radila. U svakom slučaju, raduje nas jako ovoliki broj porođaja u našoj ustanovi, kao i želja naših sadašnjih i budućih majki da imamo što više beba u Srbiji i u ovim uslovima.