16.12.2020.

08:04

Foto:

Vesti

Srpski lekari apeluju da ova greška koju ljudi rade nakon što dobiju koronu MOŽE BITI SMRTONOSNA

Naime, prisutni u ambulanti u Kraljevu juče su svedočili iznenadnoj smrti muškarca u čekaonici. Nesrećni muškarac je preminuo u hodniku čekaonice, dok je čekao na pregled.

- Čovek je samo pao. Lekari su ga odmah uneli, ali nije mu bilo spasa. Mnogo se plašim. Situacija je veoma teška - kaže jedna od pacijentkinja.

"Doktor nije uspeo da ga spasi"

Njegova klinička slika, kako je za Blic ispričao direktor Opšte bolnice u Kraljevu dr Zoran Mrvić, bila je toliko teška da "doktor nije uspeo da ga spasi".

Zdravstveni radnici tvrde da je problem u tome što se pacijenti kasno javljaju, te se pretpostavlja da se muškarac lečio kod kuće i čekao poslednji momenat da poseti lekara.

Informer

I dr Goran Stevanović apelovao je na građane da se ne leče sami kod kuće.

- Svi pacijenti kojima nije potrebna kiseonička potpora razmeštati u ustanove gde nema centralnog snabdevanja kiseonikom. Broj preglada u trijažnim centrima ne pada, a zabrinjava da nam se u poslednje vreme javlja sve više pacijenata s teškom kliničkom slikom koji su se lečili sami - istakao je Stevanović.

Gostujući u "Beogradskoj hronici" dr Ana Jeremić iz kovid ambulante na Voždovcu i prof. dr Dino Tarabar koji radi u crvenoj zoni u bolnici "Dragiša Mišović" poručili su da se pacijenti nikako ne leče sami i da ne ostaju predugo kod kuće.

Ne čekati više od 3 dana

- Ako neko ima jako visoku temperaturu 39, 40, jak bol u grudima, ako kašlje, tri dana je sasvim dovoljno da sačeka da dođe u ambulantu. Ako su u pitanju blaži simptomi, temperatura koja varira između normalne temperature i blago povišene, ako su simptomi kašalj i grebanje u grlu, gubitak čula mirisa to su znaci da ipak može da se sačeka ta tri dana, a možda i duže - objašnjava dr Jeremić.

Dodaje da se pacijenti u svakom trenutku mogu javiti telefonom u kovid ambulantu i dobiti savete šta da uzmu od vitamina, terapije i kada da dođu na pregled.