28.01.2021.

07:07

Foto:

Vesti

OVO SU 3 SIMPTOMA KOJA POKAZUJU DA HITNO MORATE U BOLNICU! Doktor Arsen Ristić upozorava: I JEDAN MINUT MOŽE BITI PRESUDAN

Kako naglašava prof. dr Arsen Ristić, jasno je da infekcija koja počinje upalom pluća i pravi ozbiljan poremećaj razmene gasova u organizmu opterećuje kardiovaskularni sistem.

Koje simptome ne smete da ignorišete?

- Pre svega to je nagla pojava bola u grudima koja ne prolazi ni posle pet minuta, niti posle uzimanja nitroglicerina.

- Naglo nastao osećaj nedostatka vazduha;

- Naglo nastalo zamaranje.

Informer

Ne odlažite odlazak u bolnicu

To su simptomi koji zahtevaju hitno zbrinjavanje. S druge strane, hronični pacijenti već znaju koliko mogu da tolerišu pojavu pojedinih simptoma, ali kada bol bude mnogo duži, intenzivniji, kada je praćen preznojavanjem, čak i strahom od smrti, takvi pacijenti ne bi smeli da čekaju da se što pre obrate lekaru, naglašava dr Dalibor Dragišić.

To što neki pacijenti često odlažu da se jave lekaru kada osete izvesne tegobe je bio značajan problem i pre pojave pandemije, ali je sada postao dosta uočljiv ne samo kod nas već i u svetu. Ljudi u strahu od kovida-19 pokušavaju da se sami leče, čekaju da tegobe same od sebe prođu.

„To se nekada zaista i desi, ali u stanjima koja jesu urgentna, kao što su srčani ili moždani udar, svaki minut se računa i svaki minut kašnjenja ima svoje posledice na težinu samog srčanog udara i na težinu posledica koje će ostaviti. Jer potencijalni rizik od osnovne bolesti ili kovid infekcije je neuporediv“, naglašava profesor dr Arsen Ristić.