11.01.2021.

11:00

Foto:

Vesti

Dosadašnje mere ostaju na snazi, NEMA DOČEKA SRPSKE NOVE GODINE! Ovo su odluke Kriznog štaba! /Video/

Ona je, novinarima, nakon sednice Štaba, prenela da se odluka o zadržavanju mera, odnosi na obavezan PCR test za ulazak u zemlju, kao i na rad ugostiteljskih objekata do 20 časova.

"Neće biti organizovanog dočeka srpske Nove godine", podvukla je Kisić-Tepavčević.

Na osnovu epidemiološke situacije, kako je kazala, procenjeno je da su uslovi takvi da nema prepreka za nastavak školske godine od 18. januara.

"Nastaviće se pohađanje osnovnih i srednjih škola po dinamici kakva je bila pre raspusta", objasnila je ona.

Kisić-Tepavčević najavila je i da će, s obzirom na pad učestalosti oboljevanja Institut "Banjica" početi da radi u nekovid režimu.

Što se vakcinacije tiče, ističe da ona ide svojim nesmetanim tokom.

U Srbiju su danas stigle dodatne količine vakcina Fajzer, a Kisić je rekla da će ta vakcina dolaziti svake nedelje i da će vakcinacija biti nastavljena po prioritetima.

Ona je dodala da postoje detaljni planovi za vakcinaciju i da će , u zavisnosti od raspoloživih količina vakcine i epidemiološke situacije, u narednom periodu svi koji su se prijavili, biti obavešteni gde i kada da se jave.

"Funkcionisaće tako da bude najjednostavnije za sve nas, da ne bude redova, čekanja i da se sprovede u najkraćem vremenskom roku", rekla je Kisić Tepavčević.

Ona je istakla i da je trend obolevanja i umiranja u odnosu na pre nekoliko nedelja upadu, ali podseća da su brojke i dalje izuzetno visoke, jer svaki dan par desetina građana izgubi bitku sa koronom, što znači da ne smemo biti opuštanja.

Kisić je navela da će se u narednih par dana videti da li će broj zaraženih porasti, kao posledica okupljanja za pranzike, što je bio slučaj u evropskim zemljama, te istakla da se nada da se to kod nas neće desiti.

Upitana za preminule mlade lekare, i da li će biti neke analize, kako bi se utvrdilo kako je i zašto došlo do visoke brojke preminulih zdravstvenih radnika, Kisić Tepavčević je rekla da je gubitak svakog života veliki gubitak za sve, te da se rade se analize i procenuju rizici i razlozi za najnepovoljnije ishode koji su se desili.