Autor: Informer.rs

12.01.2021.

13:02

Foto:

Vesti

OVO NE KAŽE SAMO VUČIĆ VEĆ I ČUVENA SVETSKA BANKA! Srbija jedna od retkih država koje će se ekonomski oporaviti od korone do kraja 2021!

U izveštaju o balkanskim ekonomijama, holandska banka ING, predviđa da će Srbija među prvima na svetu pokazati da se oporavila od najveće ekonomske krize u poslendjih nekoliko decenija. 

Za one koji slabije poznaju tematiku, reč je o jednoj od največih svetskih banaka, koja se konstantno kotira među 30 najvećih na planeti, kao među 10 najjačih evropskih kompanija.

U izveštaju pod naslovom "Rast na Balkanu: Od nule do heroja ponovo" u delu posvećenom našoj zemlji piše sledeće:

Informer

Aleksandar Vučić je bio u pravu za privredni oporavak Srbije

- Već neko vreme smo konstantno optimistični prema perspektivama za rast Srbije i do sada stvari idu predviđenim tokom. Srbija će verovatno imati koristi od najjačeg zamaha rasta u Evropi, predviđa se da će se srpska ekonomija smanjiti za samo 1,1% u 2020. godini (zvanične i procene ING-a) - piše u prvom delu izveštaja.

Dodaje se da su prognoze još povoljnije kad je reč u godini koja je počela.

Informer

Crno na belo: Izveštaj ING o privrednom rastu Srbije

- Takođe bi trebalo da bude jedna od retkih zemalja koja će biti svedok potpunog oporavka na nivoima prepandemije do kraja 2021. godine kada predviđamo rast BDP-a od 5,5%, nešto ispod zvaničnih procena od 6,0%, ali i dalje iznad većine tržišnih predviđanja.

U izveštaju se navodi i jedan od ključnih parametara za ostvarenje prognoza za Srbiju i njenu ekonomiju u 2021. godini.

- Mnogo zavisi od brzine vakcinacije, jer trenutno, čini se da kampanja ne napreduje zbog loše implementacije Kovaks sistema, kao što je slučaj sa državama članicama EU.