20.01.2021.

11:51

Foto:

Vesti

NIS NASTAVLJA SA ULAGANJIMA: Evo šta su prioriteti u 2021. godini

U autorskom tekstu za Bilten Nacionalnog naftnog komiteta Srbije, Tjurdenjev je kazao da će NIS nastaviti sa ulaganjima uprkos krizi, i to u sve segmente poslovanja.

- I u 2021. godini planiramo obiman investicioni program vredan više od 20 milijardi dinara. Ulagaćemo u sve osnovne pravce poslovanja - istraživanje i proizvodnju, preradu i modernizaciju naše maloprodajne mreže. Fokus će biti na najisplativijim projektima u Srbiji i regionu, a naša vizija je jasna – NIS će ostati stabilna kompanija, veliki investitor i uplatilac u budžet, stabilan izvor prihoda za akcionare i zaposlene, kao i pouzdan partner zajednici u kojoj posluje - rekao je generalni direktor NIS-a.

On je kazao da je 2020. godina bila veoma izazovna za kompaniju jer je istovremeno suočena sa naglim padom cena nafte i smanjenjem potražnje za naftnim derivatima usled epidemije COVID-19.

- U takvim okolnostima bili smo pred složenim zadatkom da očuvamo likvidnost i organizujemo rad NIS-a, kompanije sa više od 11.000 zaposlenih u Srbiji i zemljama regiona, energetskog sistema koji je od posebne važnosti za Republiku Srbiju. Baš zbog takve uloge naše kompanije bilo je jasno – NIS ne sme da zastane nijednog trenutka jer bi time bilo uzdrmano tržište naftnih derivata u Srbiji, u trenucima kada su svi kapaciteti države i društva bili usmereni na borbu protiv epidemije i suzbijanje negativnih posledica koje je ona donela - rekao je Tjurdenjev.

Prema njegovim rečima, stabilnost kompanije očuvana je zahvaljujući dobroj saradnji najvećih akcionara, kompanije "Gasprom njeft“ i Republike Srbije, kao i zahvaljujući posvećenom radu svih zaposlenih.

Tako je NIS, oslanjajući se na sopstvene resurse, očuvao ključne investicije, radna mesta i isplatu osnovnih zarada u punom iznosu.

- NIS je uprkos volatilnom tržištu ostao pouzdan izvor prihoda za svoje akcionare i na ime dividende za 2019. godinu isplatio 4,4 milijarde dinara. Takođe, u toku su ključni projekti koji će omogućiti dalji rast u budućnosti, pre svega izgradnja Termoelektrane-toplane u Pančevu koja se realizuje u saradnji sa „Gasprom energoholdingom - rekao je Tjurdenjev.