Autor: Informer.rs

22.01.2021.

13:36

Foto:

Vesti

SRBJA DONELA SJAJNU ODLUKU! Biznismeni iz čitavog sveta i Srbije mogu u našu zemlju i bez PCR testa!

Na inicijativu Privredne komore Srbije, Vlada Srbije je stranim i domaćim državljanima koji iz poslovnih razloga dolaze u Republiku Srbiju, omogućila da  pređu granicu uz prethodnu najavu Кomori, a da naknadno, u roku od 24 sata po ulasku u zemlju, pribave i dostave negativan brzi antigenski test na prisustvo virusa SARS-Cov-2, izdat od strane referentne laboratorije Republike Srbije.

- Srbija je, i u ovim okolnostima,  kada većina zemalja propisuje dodatna ograničenja, našla način, da uz uvažanje epidemioloških mera, poslovnim ljudima iz celog sveta, kompanijama ovde već prisutnim i onima koje dolaze zbog budućih poslova, pojednostavljenjem procedura za ulazak u zemlju, olakša poslovanje, uz podršku Privredne komore u obavljanju potrebnih formalnosti - izjavio je  Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije.

Informer

Marko Čadež

Čadež je podsetio da poslovna putovanja i kontakti privrednika nisu stvar izbora, već potreba biznisa i  izrazio nadu  da će  primer  Srbije slediti i druge države,  kako bi kompanije svuda u svetu, i u uslovima globalne zdravstvene krize, završavale poslove uz što manje troškova i gubitka vremena i iz pandemije izašle sa što manje posledica.

Po novim pravilima vlasnici, menadžeri i zaposleni u njihovim kompanijama koji nameravaju da iz poslovnih razloga  dođu u Srbiju, a prilikom ulaska ne poseduju negativan RT-PCR test na virus SARS-CoV-2, izdat od strane referentne laboratorije države iz koje dolaze, ne stariji od 48 časova, najaviće prethodno svoj dolazak Privrednoj  komori Srbije  koja će o tome blagovremeno, obavestiti graničnu policiju, kako bi im bio omogućen prelazak granice. Po ulasku  u zemlju radiće brzi antigenski test u srpskoj referentnoj laboratoriji, dostaviti ga Кomori i ukoliko je negativan nastaviti planirane aktivnosti.

Informer

Za najavu dolaska i sve potrebne informacije i podršku potrebno je da se obrate Privrednoj komori Srbije  48 sati pre planiranog ulaska u Srbiju posredstvom emaila: inocovid19@pks.rs. Zahtev koji se upućuje Privrednoj komori Srbije treba da obuhvati sledeće podatke:

Ime i prezime osobe koja iz poslovnih razloga najavljuje ulazak u Srbiju

Broj pasoša i naziv države koja je izdala pasoš

Кratak opis poslovnih razloga ulaska u Srbiju

Datum i mesto  ulaska u Srbiju, broj leta i naziv avio kompanije, odnosno registarska oznaka putničkog motornog vozila

Datum ulaska u Srbiju i datum planiranog izlaska iz Srbije

Adresa na kojoj će lice boraviti dok je u Srbiji

Кontakt telefon i mejl adresa lica za vreme boravka u Srbiji

Nove procedure neće se primenjivati na one koji dolaze iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore i Severne Makedonije, a kojima je prethodnom odlukom omogućen ulazak u Srbiju bez PCR testa.

U Srbiji mogu ući i svi oni koji imaju negativan RT-PCR test na virus SARS-CoV-2, izdat od strane referentne laboratorije države iz koje dolaze, ne stariji od 48 časova.