29.01.2021.

14:59

Foto:

Vesti

KRIZNI ŠTAB SE OBRATIO JAVNOSTI, dr Stokić objasnila da li oboleli od dijabetesa mogu da se vakcinišu /VIDEO/

- U Republici Srbiji do 15 časova 29. januara 2021. godine registrovano je ukupno 392354 slučajeva kovid 19. Od poslednjeg izveštaja testirani su uzorci 11.160 osoba od kojih su 1.717 pozitivne. U poslednja 24 sata preminula je 18 osoba - saopštila je dr Edita Stokić, direktorka Kliničkog centra Vojvodine.

Do 15 časova u Republici Srbiji na virus korona testirano su ukupno 2.604.000 osobe koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

- Klinički centar Vojvodine je počeo prvi ciklus vakcinacije zdravstvenih radnika odmah posle Nove godine, dok je sada u toku revakcinacija Fajzerovom vakcinom - rekla je dr Edita Stokić.

Informer

dr Edita Stokić
Da li oboleli od dijabetesa mogu da se vakcinišu i koja vakcina se preporučuje

- Tip 1  i tip 2 dijabetesa su tri puta u većem riziku oboljevanja sa težom kliničkom slikom, pa čak i sa smrtnim ishodom. Vakcinacija je jedna od najbezbednijih opcija, to je bezbedno terapijsko sredstvo. Neželjena dejstva kod vakcinacije Fajzerovom vakcinom su blaga i uglavnom su se odnosila na bol u ruci, slabost i malaksalost, a to je imunološki odgovor na primljenu vakcinu. Kod dijabetesnih bolesnika je važno da isprate i vrednosti šećera u krvi, i da uzimaju dovoljno tečnosti - rekla je dr Stokić.

Iako je neko vakcinisan, ne sme popustiti u merama zaštite, navela je dr Stokić. Dok se ne završi sam ciklus imunizacije, nema opuštanja. Na preko hiljadu vakcinisanih u KC Vojvodina je zabeleženo jedno neželjeno dejstvo, kod medicinske sestre, koja je imala alergijsku reakciju.

Prema njenim rečima, više je faktora koji su doveli do ovolikog broja vakcinisanih i tolikog odaziva. Ovoliki broj vakcinisanih otvara mogućnost da se ova pošast ubrzo smiri.

Krizni štab je na današnjoj sednici jednoglasno odlučio da nema popuštanja mera, prenela je članica Štaba i ministarka Darija Kisić-Tepavčević.

Posle sednice članica Štaba i ministarka Darija Kisić-Tepavčević je rekla da je takva odluka doneta na osnovu sagledavanja učestalosti oboljevanja od korona virusa, imajući u vidu da su, iako se beleži stabilnija situaciju, brojke i dalje na visokom nivou.