29.01.2021.

16:46

Foto:

Vesti

DARA IZ JASENOVCA NIJE PROPAGANDA! Maja Gojković osudila napade na film

- Napadi na film "Dara iz Jasenovca" i pokušaj njegove diskreditacije, kroz potpuno neprimerene, neutemeljene i neistinite političke ocene i optužbe, ne predstavljaju kritiku filma, već pokušaj osporavanja prava da se govori o Jasenovcu kao mestu stradanja srpskog naroda - navodi se u saopštenju Gojković.

Ministarka napominje da "Dara iz Jasenovca" nije propaganda, i da je taj film glas žrtve, priča o stradanju i logoru koji je bio jedinstven i po tome što je u svom sistemu imao logor smrti za decu.

- Zahvaljujući ljudskoj i umetničkoj hraborsti reditelja Predraga Gage Antonijevića, glumaca i svih učesnika u stvaranju filma, ovo stradanje je konačno prikazano na filmskom platnu posle više od sedam decenija ćutanja - poručuje Gojković.

Kako se u saopštenju navodi, "očigledno je da "Dara iz Jasenovca" nije nikakva nacionalistička propagadna, niti je usmerena protiv bilo koga.

- Ovo je priča zasnovana na istorijskim činjenicama i autentičnim svedočanstvima preživelih žrtava strahota ovog logora. Istina o Jasenovcu i njegovim žrtvama ne može biti sakrivena. Bez obzira na namere onih koji pokušavaju da ovakvim podmetanjima i naručenim kampanjama nanesu štetu filmu i obavezi da se o Jasenovcu priča, svet mora da zna o monstruoznosti ovih zločina - ističe Gojković.

Ona dodaje da je film "Dara iz Jasenovca" delo koje zaslužuje dužnu pažnju svetske publike i javnosti, koja je bila uskraćena za istinu o stradanjima Srba, Jevreja i Roma u Drugom svetskom ratu.

Kritičar njujorškog časopisa "Varajeti" Džej Vajsberg je srpskog kandidata za Oskara, film "Dara iz Jasenovca" okarakterisao kao "nacionalističku propagandu".