17.02.2021.

13:31

Foto:

Vesti

EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE! INFORMER U KRIPTI HRAMA SVETOG SAVE! Ovde se sutra bira novi patrijarh SPC!

U Kripti Hrama Svetog Save na Vračaru sve je spremno za sutrašnji izbor novog, 46. po redu patrijarha Srpske pravoslavne crkve. U to su se juče uverili reporteri Informera, koji su uz blagoslov vladike Stefana prvi ušli u kriptu, koja je potpuno pripremljena za sednicu Izbornog sabora.

Sabor, na kojem pravo glasa imaju 43 arhijereja, od kojih 34 ispunjavaju uslov da budu i birani, biće održan uz poštovanje svih epidemioloških mera zaštite od koronavirusa. To je potpuno razumljivo ako se zna da su od korone prošle godine preminuli najviši velikodostojnici SPC, između ostalih i mitropolit Amfilohije i patrijarh Irinej.

Proces izbora

Kako procedura nalaže, Izborni sabor održaće se nakon arhijerejske liturgije, koja počinje sutra tačno u devet časova. Nakon liturgije Hram će se isprazniti, kako od vernika, tako i od sveštenstva, i u njemu će ostati samo vladike, koje će se povući u Kriptu.

Informer

Saborom će predsedavati najstariji član arhijerejskog sabora, vladika šabački Lavrentije, koji je najstariji episkop po hirotoniji. Najbliže "predsedavajućem stolu" sedeće vladike po hijerarhijskom činu: mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, arhiepiskop Mitropolije skopske Jovan, mitropolit dabrobosanski Hrizostom, a zapisničari će biti vladike Dimitrije zahumsko-hercegovački i Nikodim dalmatinski.

Glavni favoriti za patrijarha

Vladika banjalučki Jefrem, zagrebačko-ljubljanski Porfirije i bački Irinej glavni su favoriti za izbor novog patrijarha, tvrde obavešteni.

- Njih trojica predstavljaju takozvani srpski blok, budući da su im stavovi isti: neće podržati priznavanje Kosova, neće priznati lažnu crkvu u Ukrajini, niti će vaseljenskog patrijarha podržati kao pravoslavnog papu. Oni, takođe, nikada neće prihvatiti odvajanje Crkve u Severnoj Makedoniji, ali ni otimanje crkvene imovine u SAD i menjanje srpskog karaktera Crne Gore - objašnjava izvor Informera.

Trajanje samog sabora nije vremenski ograničeno, a predsedavajući vladika Lavrentije izaći će pred verni narod odmah nakon izbora i objaviće radosnu vest o izboru 46. vrhovnog poglavara SPC.

Informer

Moguće opstrukcije?!

Manji deo vladika SPC koje se ne slažu sa odlukom Sinoda da se izbor za patrijarha održi u Kripti Hrama Svetog Save umesto u zgradi Patrijaršije mogao bi da pokuša da spreči održavanje Izbornog sabora, strepe u vrhu Crkve.

Monah Jovan izvlači kovertu

Arhimandrit Jovan Radosavljević (94) iz Eparhije vranjske, posle glasanja sabora, izvući iz jevanđelja jednu od tri koverte i tako "voljom Duha Svetoga" izabrati novog patrijarha.
Arhimandrit Jovan rođen je 1927. godine. Bio je lični ispovednik patrijarha Pavla i Irineja, i učenik je vladike Nikolaja Velimirovića.

Rođen je u Leliću kod Valjeva, a vladika Nikolaj ga je odveo u Žiču, gde je bio iskušenik. Monaški čin primio je 1950. godine. U čin arhimandrita unapređen je 1992. godine.
Avgusta 2012. godine odlikovan je Ordenom Svetog Save drugog reda.

Kako tvrde pojedine vladike, episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, raško-prizrenski Teodosije, žički Justin, braničevski Ignatije, kao i diseldorfski Grigorije razmatraju i mogućnost da napuste sednicu kako bi osporili izbor patrijarha.

Informer

Informer