18.02.2021.

11:02

Foto:

Vesti

DIREKTOR JUTE otkrio gde ćemo ove godine moći na letovanje, evo šta kaže o NEISKORIŠTENIM ARANŽMANIMA OD PROŠLE GODINE

Zimovanje i dalje mnogima traje, a u javnosti se već raspravlja oko toga gde ćemo moći da putujemo na leto. Za razliku od prošle godine, kada su skoro sve zemlje u kojima naši turisti vole da se odmaraju bile zatvorene, ove godine se očekuje drugačija situacija.

Trenutno je, ipak, i dalje većina Evropskih zemalja zatvorena.

- U ovom trenutku možemo u BiH, CG, Severnu Makedoniu i Albaniju, od skora je u Bugarskoj uveden PCR test zbog zimske sezone koju su imali. Sve ostalo je još uvek uz obavezan PCR test, i eventualne potvrde o vakcinaciji. Krizne štabove u raznim zemljama sprečava da donesu pravila o ponašanju nas koji smo se vakcinisali, s obzirom da kod njih vakcinacija ne ide dobro kao kod nas - započeo je Seničić i dodao da su nam, pored gorepomenutih dostupne i neke zemlje na drugim kontitnentima:

- Zanzibar je ove godine posetilo znatno više naših turista nego ranije, a može se i na Maldive, Kostariku, Palau - objasnio je on.

Kako je rekao, uveliko se gleda unapred i prave planovi za predstojeću letnju sezonu.

- Do polovine maja, Italija i Španija će biti zatvorene, ali mi svakako pratimo sve, agencije su jako operativne ukoliko dođe do nekih promena situacija. Očekujemo za leto da će razgovori između Srbje i Grčke doći do konačnog cilja, to očekujem do polovine marta, ternutno znamo da nam Grčka neće biti zatvorena - objašnjava on.

I druge zemlje koje žive od turizma razmišljaju o popuštanju mera.

- Turska je takođe destinacija od velikog interesa, oni su razmatrali ukidanje PCR testa posle marta. Za Egipat je neophodan PCR test ali ljudi tamo neometanu putuju - objasnio je Seničić.

On se osvrnuo i na problem putnika koji imaju neiskorišćene aranžmane od prošle godine.

- Mi se nadamo da će se neiskorišćeni aranžmani od prošle godine iskoristiti, ako do toga ne dođe, onda povraćaj novca - zaključio je on.