04.03.2021.

12:58

Foto:

Vesti

Lončar za "RTV Slovenija": Virusi ne poznaju granice, BORBA MORA BITI ZAJEDNIČKA!

U prilogu koji je u sredu uveče emitovan u centralnoj informativnoj emisiji "Dnevnik" na RTV Slovenija, ističe se veliki uspeh Srbije, koja je šesta u svetu po broju vakcinisanih i navodi da je naša zemlja samo u prva dva meseca ove godine obezbedila preko dva miliona doza vakcina različitih proizvođača.

Ministar Lončar je tom prilikom istakao da partnerstvo i zajednička borba svih država Evrope, kako onih koje su u EU tako i onih koje još uvek nisu punopravne članice, mora biti imperativ ukoliko želimo da pobedimo u borbi protiv koronavirusa.

"Kao što virusi ne poznaju granice, tako i borba protiv koronavirusa i svih drugih pošasti koje ugrožavaju zdravlje stanovništva Evrope, mora biti zajednička i ostati isključivo u domenu zdravstva, a ne politike. Srbija danas ima američko-nemačku vakcinu (Fajzer), britansku (Astra Zeneka), kinesku (Sinofarm) i rusku (Sputnjik V). Dakle naše političko opredeljenje, kada su vakcine u pitanju, je isključivo interes očuvanja zdravlja građana Srbije", rekao je Lončar.

Podsetio je da je Srbija od začetka član inicijative Kovaks i da je podržala ovaj program i materijalno, izdvojivši nekoliko miliona evra za istraživanje, proizvodnju i kupovinu vakcina.

"E sada, to što od Kovaks programa nismo još uvek dobili ni jednu jedinu dozu, nije odluka Srbije. Sa druge strane, Srbija je donirala vakcine i Republici Severnoj Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Republici Srpskoj i time čitavoj Evropi pokazala kako partnerstvo, solidarnost i saradnja mogu i trebaju da izgledaju u praksi", zaključio je Lončar.