24.03.2021.

20:00

Foto:

Vesti

"POŠTOVANI GLEDAOCI, DOBRO VEČE! AVIONI AGRESORSKIH NATO SNAGA IZVRŠILI SU PRVE RAKETNE NAPADE NA NAŠU ZEMLJU"! Ovako smo 24. marta 1999. godine čuli NAJGORE MOGUĆE VESTI! /Video/

- Poštovani gledaoci, dobro veče. Neprijateljski avioni agresorskih NATO snaga oko 20 časova izvršili su prve raketne napade na našu zemlju. Avijacija NATO-a je u prvom talasu agresija gađala ciljeve u Prištini, Kuršumliji, Danilovgradu, Novom Sadu, Pančevu i Podgorici... - rekao je na početku obraćanja voditelj.

Ovim rečima, na današnji dan, 24. marta 1999. godine, tačno u 22 časa i 39 minuta, spiker RTS je upoznao građane Savezne Republike Jugoslavije sa prvim informacijama o zločinačkoj NATO interveciji.

Iako je narod, kako se pričao, naslućivao da će se nešto desiti, to su saznali ipak sa malih ekrana...O tome se upravo u medijima slušalo narednih 78 dana...

Voditelj je zatim pročitao saopštenje Generalštaba, koje je napade potvrdilo.

Kako je izgledao prvi dnevnik koji nam je saopštio da počinje napad na našu zemlju u kojem je, kako je kasnije objavljeno, ubijeno 2.500 ljudi od kojih 79 dece, pogledajte u video-snimku ispod.

Podsetimo, pre tačno 22 godine na današnji dan započeli su vazdušni napadi NATO snaga na Srbiju, odnosno tadašnju Saveznu Republiku Jugoslaviju. Za 78 dana, koliko su trajali napadi, prema pojedinim izvorima poginulo je između 1.200 i 2.500 ljudi.

Ukupan broj žrtava nije zvanično utvrđen.