31.03.2021.

10:15

Foto:

Vesti

"ZAKLJUČAJU KAFIĆ, UNUTRA GOSTI, A MI NE MOŽEMO DA UĐEMO" Stamenković: Izrečene kazne od 48 MILIONA DINARA

Takođe, samo tokom ovog meseca izdat je 1.561 prekršajni nalog, bilo je 129 pražnjenja objekata, a izrečene su mandatne kazne u visini od 48.000.000 dinara, rekao je Stamenković za RTS.

Iako je epidemijska situacija izuzetno ozbiljna, imamo pooštrene mere i pojačan inspekcijski nadzor i dalje ima onih koji na svaki način pokušavaju da prevare zakon, organizujući ilegalna okupljanja iako tako ugrožavaju i svoje i tuđe zdravlje, dodao je on.

Prema rečima pomoćnika ministra zdravlja za inspekcijske poslove Gorana Stamenkovića, zajednički rad inspekcijskih i komunalnih službi je dobro organizovan i koordinisan od lokalnog do republičkog nivoa iako postoje neke lokalne samouprave koje bi trebalo da pojačaju rad inspekcijksih službi u smislu bolje organizacije i efektivnosti.

Kada je reč o kršenju mera najviše ih je zabeleženo u velikim gradovima, istakao je Stamenković.

"Dva grada se ističu i tu je rad komunalnih milicija bio i najviše prepoznat a to su Beograd i Kragujevac. U Beogradu smo imali 53 situacije kada su pražnjeni objekti dok je u Kragujevcu takvih situacija bilo 26. U Kragujevcu su čak praznili i supermarket  i neke manje tržne centre po gradu. Takvih slučajeva je bilo i na Zlatiboru, u Valjevu, Knjaževcu, Negotinu", rekao je on.

Najveći broj nepravilnosti i dalje je u ugostiteljskim objektima iako su oni u obavezi da ne rade od 21. marta, kazao je Stamenković.

"Reč je o svesnom kršenju epidemioloških mera, a bilo je i takvih situacija da smo morali da intervenišemo uz nalog tužilaštva i asistenciju policije jer su držali zaključane objekte sa gostima unutra", objasnio je on.

Informer

Mere se najviše krše u ugostiteljskim objektima



Pomoćnik ministra zdravlja za inspekcijske poslove kazao je da ne može da izdvoji samo jednu starosnu grupu građana koji najviše krše mere, ali da je ipak uglavnom reč o mlađoj populaciji.

"Sve zavisi od mesta do mesta, imali smo okupljanja u teretanama ali je recimo u Zrenjaninu zatvarana i pijaca zbog prevelikog okupljanja. Ipak, uglavnom su neregularnosti zabeležene u ugostiteljskim objektima", naveo je Stamenković.

Akcenat ograničavanja nije na zabrani rada već da se smanje okupljanja, da se smanje kontakti i spreči širenje zaraze, rekao je on.

"Sve češće nam je potrebna podrška i tužilaštva i sudova da bi smo mogli da završimo nadzor do kraja i da uđemo u objekte koji navodno ne rade. Jer tu je reč o svesnom kršenju zakona i ugrožavanja zdravlja ljudi", istakao je Stamenković.

Širenje lažnih informacija koje ugrožavaju zdravlje ljudi, antivakser aktivnosti na društvenim mrežama, okupljanja - igranje kola, studenti koji neće da prime vakcinu sve to je ne samo iracionalno već i ponašanje koje šteti društvu u celini, naglasio je on.

"Restriktivnije mere su neophodne u delu onih koji šire dezinformacije i lažne vesti, ne samo zbog sankcionisanja jer to ponašanje osim toga što je iracionalno ono pruža i vrlo lošu sliku u teškoj epidemiološkoj situaciji", kazao je Stamenković.

Pomoćnik ministra zdravlja za inspekcijske poslove najavio je još jači inspekcijski nadzor ali, kako je rekao i dalje će se akcenat stavljati na preventivni epidemiološki deo, ne da bi se nekome ograničio rad već da bi se sprečilo dalje širenje virusa.