07.04.2021.

12:29

Foto:

Vesti

SAVET ZA MONITORING: Vitaminski paketi su zakonito nabavljeni

Zaključeno je da je ova javna nabavka potpuno sprovedena u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama i nema elemenata niti koruptivnog niti špekulantskog posla.

Mario Spasić, generalni sekretar Saveta dodao je da Ministarstvo zdravlja ima zakonsko pravo da sprovede postupak javne nabavke bez objavljivanja javnog poziva, ali i obavezu da, u sklopu svih protivepidemijskih mera, uvek postupa hitno u cilju sprečavanja i širenja virusa i zdravstvenih komplikacija koje zbog njega nastaju, što ovde i jeste slučaj.

U slučaju nabavke vitaminskog paketa za najugroženije građane Srbije Ministarstvo zdravlja postupalo je opravdano hitno, gde je angažovano čak 9 pravnih lica koje treba da obezbede vitaminski paket, gde nema govora o koruptivnom poslu niti o kršenju Zakona o javnim nabavkama.

Ministarstvo zdravlja je ispoštovalo zakonom propisana načela konkurencije, transparentnosti i proporcionalnosti, na način koji je primeren okolnostima konkretne javne nabavke.

Nije korektno napadati predsednika Republike Aleksandra Vučića, kao ni predsednicu Vlade Anu Brnabić i ministra zdravlja Dr Zlatibora Lončara, zbog njihovih i napora svih državnih i zdravstvenih organa da maksimalno pomognu građanima Srbije i u čuvanju zdravlja i suzbijanju virusa COVID 19, jer to jeste njihova Ustavom i zakonima propisana obaveza, saopštio je Savet.