08.04.2021.

13:15

Foto:

Vesti

Italijani masovno šalju mejlove, ŽELE DA PRIME VAKCINU U SRBIJI! Mediji našu zemljom nazivaju RAJOM ZA VAKCINACIJU! Video

Generalni konzul Srbije u Milanu Radmila Selaković kaže da se ovih dana suočava sa poplavom mejlova i poziva sa pitanjima o proceduri za vakcinisanje u Srbiji.

Podseća da na portalu E-Uprave postoji obrazac koji treba popuniti sa ličim podacima, poslati i potom sačekati odgovor u kome treba da bude navedeno mesto, vreme i datum vakcinacije.

Svi italijanski mediji govore o Srbiji kao o "raju za vakcinaciju" koji je otvorio svoja vrata ne samo državljanima zemalja iz regiona nego i svim strancima nudeći i izbor između različitih proizvođača, javlja dopisnica RTS-a.

Kao izvor navode italijansku ambasadu u Beogradu koja upućuje svoje građane na portal E-uprave.

Dopisnica RTS-a navodi da joj se lično obratilo nekoliko Italijana koji bi želeli da se vakcinišu u Srbiji, ali da su im prereke za to nepoznavanje jezika i posedovanje srpskog broja telefona.

Informer

"Obavezno polje na obrascu je broj telefona domaćih operatera na koji E-uprava SMS porukom obaveštava o vremenu, mestu i datumu vakcinacije", navodi Selakovićeva.

Italijani su spremni da dođu u Srbiju, vakcinišu se, ostanu nekoliko dana i ponovo se vrate kada dobiju datum za primanje druge doze, jer smatraju da će sve to kraće trajati nego da čekaju red u svojoj zemlji gde nije započeta ni imunizacija mlađih od 80 godina.

U Italiji su dostupne vakcine "Fajzera", "Moderne" i "Astra-Zeneke", u koju građani nemaju povenjenja zbog medijskih izveštaja o pojedinim slučajevima stvaranja krvnih ugrušaka.

Najviše su zaintersovani za "Sputnjik v" koji nije registrovan u Italiji.