08.04.2021.

16:39

Foto:

Vesti

SVE ŠTO STE HTELI DA ZNATE O VAKCINI ASTRAZENEKA! Odgovori na najčešća pitanja vezanih za ovo cepivo!

1. Šta je o vakcini AstraZeneka zaključila EMA?

- EMA je preporučila da se u podacima o vakcini AstraZeneke unose i informacije da su moguće kao vrlo retke nuspojave i slučajevi krvnog ugruška, ali ne menja za sada ništa od svojih preporuka o toj vakcini. EMA, kao i do sada, ističe da su "koristi od vakcinisanja AstraZenekom znatno veće od mogućeg rizika".

2. Koliko je do sada prijavljeno slučajeva krvnih ugrušaka?

- Na 34 miliona vakcinisanih AstraZenekom u EU i Velikoj Britaniji EMA je do 4. aprila zabeležila 169 slučajeva sinusne i 53 slučaja tromboze trbušnih vena, što daje jedan neželjeni efekat na više od 153.000 vakcinisanih.

3. Koje su uobičajene nuspojave kod vakcine AstraZeneka?

- Većina ljudi prijavila je drhtavicu, slabost, povišenu temperaturu, bolove u mišićima i zglobovima i glavobolju 8 do 24 sata nakon vakcinisanja. ali, te nuspojave nestaju nakon dva-tri dana.

Informer

4. Na koje simptome treba posebno obratiti pažnju posle vakcinisanja?

- Svi vakcinisani koji od 5. dana nadalje osete kratak dah, bolove u grudima, jaku i trajnu glavobolju, probleme s vidom, bolove u trbuhu, oticanje nogu, pojavu modrica na telu ili na mestu uboda trebalo bi da se hitno jave lekaru jer je reč o medicinski ozbiljnim stanjima koja mogu  da ugroze zdravlje i život.

5. Ako se pojave nuspojave, da li je to izlečivo?

- Da, važno je da se što pre javite lekaru koji će onda primeniti odgovarajuće terapije za krvne ugruške.

6. Postoji li povezanost krvnih ugrušaka sa polom?

- Najviše slučajeva tromboze pojavilo se kod žena mlađih od 60 godina. Mešutim, u Evropi je do sada vakcinisano 60 odsto žena i 40 odsto muškaraca. Peter Alet iz EMA kaže da je mogući uzrok tromboza kod mlađih žena kontraceptivne pilule.

Informer

7. Postoji li povezanost krvnih ugrušaka sa godinama?

- EMA tvrdi da se slučajevi krvnih ugrušaka ne mogu povezati s godištem vakcinisanih, ali su neke zemlje uvele starosna ograničenja. Na primer, u Velikoj Britaniji se AstraZenekom više neće vakcinisati mlađi od 30 godina.

8. Smem li da na svoju ruku uzmem aspirin ili sličan lek pre ili posle vakcinisanja?

- Ne, uzimanje antikoagulansa ili lekova poput aspirina na svoju ruku nije dobra ideja jer i ti lekovi imaju nuspojave. O svakom leku morate se konsultovati s lekarom.

9. Da li nakon prve doze AstraZeneke treba da se primi i druga?

- Da, onima koji su primili prvu dozu vakcine AstraZeneka savetuje se da prime i drugu dozu bez obzira na godine i to nakon 12 nedelja od prve doze. Izuzetak su osobe koje su nakon prve doze imale probleme sa zgrušavanjem krvi: njima se ne savetuje druga doza.