13.04.2021.

22:36

Foto:

Vesti

Direktor KBC Zemun: U poslednje dve nedelje se javljaju mlađi pacijenti koji brzo razviju tešku kliničku sliku

- Ono što malo daje nadu i volju je da smo u prijemno-trijažnoj ambulanti sa oko 200 prosečnih pregleda spali na 150. To su pokazatelji nekog poboljšanja stanja. Hoću da verujem da je poštovanje mera i vakcinacija dovela do toga da dođemo malo do nekog vazduha - naglašava Stojanović.

Ukazje da na intenzivnim negama bude oko 20-25 dnevno intubiranih pacijenata i isto toliko onih na neinvazivnim vidovima ventilacije.

- Dominiraju starija godišta, ali u poslednje dve nedelje se javljaju mlađi koji brzo razviju tešku kliničku sliku, ali ih brzo vraćamo - navodi Stojanović.

Dodaje da će 15. aprila biti urađen presek stanja kako bi se videlo u kom procentu dominira britanski soj virusa.

- Petnaestog januara bilo je oko 18 odsto britanskog, 54 odsto u februaru, 15. marta oko 86 odsto. Kliničke slike jesu teške, ali ne značajno drugačije nego pre dve nedelje. Imaćemo novi presek stanja stvari - naglašava direktor KBC Zemun.

Ističe da je najveći nauk epidemije da nema pravila i da se ne sme predviđati i gledati previše unapred.

- Težimo da nas se što više vakciniše,  da što lakše prođu oni koji se razbole i da napravimo da čitav sistem bude pod kontrolom. Najteže je bilo kada smo za 36 sati primili 226 pacijenata - zaključio je direktor KBC Zemun.