14.04.2021.

08:41

Foto:

Vesti

SRPSKI LEKARI IZVELI ČUDO! Svetski podvig tima hirurga KCS: Da nismo bili brzi, dobio bi gangrenu i OSTAO BEZ RUKE!

Tim hirurga Klinikčkog centra Srbije, Klinika za maksiolofacijalnu hirirgiju Urgetnog centra, na čelu sa deo dr Slađanjom Anđelković Matić izveo je pravo čudo i svetski podvig kada su u samo mesec dana munjevitom reakcijom jednom mladiću spasili ruku do lakta od amputacije, a drugom prišili celu otkinutu šaku!

Ovo je eksluziva ispovest ovih hrabriih lekara:

- U subotu 27. marta dobili smo hitan poziov kolega iz Šapca da imaju pacijenta B. M. kome je idustrijska mašina za dranje janaganjaca skoro iščuipla ruku iz lakta, svukla celu kožu i pokidala legametne. U roku od pola svata sve je bilo spremno i htino smo ušli u operacionu salu, sanirali obe kosti podlaktice, isečene lakat fiksirali, zašili rane....

Pacijent je sada dobro, oporavlja se i već može da pokreće ruku, a zahvaljući munjevitoj reakciji nismo morali da presađujemo kožu. Sa mnom su tada bili dr Marko Sinić, Dr Uroš Stankovć, dr Rada Klačar, bez čije pomoći ne bismo ništa mogli da uradimo. U takvim situatcijama je svaki minut važan, jer da nismo to uradili, arterija bi pacijentu ostišla u torbovzu, dobio bi gangrenu i ostao bez ruke - objašnjava dr Anđelković za Kurir i kaže da u Urgentnom cnetru KCS nikad ne odustaju od pokušaja da spasu ljudima delove tela, pa čak i kada nekada pomisle da je nemoguće:

- Druga operacvija trajala je čitavu noću, sa prošlog četvrtak na petak, i to devet sati. Stigao na je N.D. (22), jako mlad dečko iz Gornjeg Milanova kome je šaka desne ruke bila potpuno otkinuita presom za kamen, a sa njim je trasportovana i otkinita šaka! Kazao je posle da nije ni shavtioo šta se desiko i da mu je mašina odnela ruku... Isto smo za par sati ušli u operacionu salu, zajendo sa dr Suzanom Milutinović, dr Marinom Brndušić, dr Katarinom Gambirožom i sjaljnom mladom anesteziološinjom Svetlanom Srećković.

Informer

- Kao što bidite sa mnom je bilo mnogo žena koje su se hrabro bacile u koštac, kao i uvek sa najtežim zadacima. Prvo smo spašavali kosti šale, zatim prišivali tetive i arteriji, a tek onda kada se uspostavila cirklulacija krenuili smo na šivenje vena. Nije bilo ni malo lako, ali najvažnije je da smo tom mladom storenju spasili šaku i on da se takođe dobro oporavlja. Klinika za mkasilofaicjalni i rekonstruktivnu hrihgiju UC KCS u Beogradu je jedini takav u celoj zemlji i kod njih se šalju najteži slučajevi ne samo iz Srbije već i iz Crne Gore, Republike Srpske i drugih država.

Lekari su premoreni 

- Neću da lažem da je bilo lako, svi lekari su premoreni jer radimo i smene i u Kovid odeljenjema. Ja sam to veće recimo bila pripravna za odlazak u Crvenu zonu i da su me zvali, neko bi druhgi radio operaciji.

- Doktori su umorni, ali daju sve od sebe i uvek nam je najvaćnije da spasimo ljudi i delove tela, da neko ne završi sa protezom, jer to ostavlja teške fizičke i psihičle posledice na pacijenta. Nemea veće satisfakcije kad videte zahvalnost na njihovim licima, a sa mnohima od njih ostanemo i blsiki jer rehablitacija zna da potraje dugo - kaže za Kurir doc. dr Slađanja Anđelković Matić.