21.04.2021.

22:45

Foto:

Vesti

SAMO VAKCINA SPREČAVA OPASNE POSLEDICE KORONAVIRUSA, LEKARI APELUJU: Sve trudnice treba da se vakcinišu!

Trudnice, vakcinišite se protiv korone, jer je veći rizik od virusa nego od vakcine, apeluju stručnjaci.

Nakon smrti prve bebe od korone u Srbiji, lekari napominju da žene ne treba da imaju dilemu kada je vakcinacija u pitanju, jer će tako stvoriti antitela i zaštititi sebe i bebu. Žena može da se vakciniše u bilo kom periodu trudnoće, a cepiva se savetuju i dojiljama i onima koji planiraju vantelesnu oplodnju. Na taj način i ukoliko se zaraze, izbeći će tešku kliničku sliku i fatalne posledice virusa.

Jedina zaštita

Direktor GAK "Višegradska" prof. dr Aleksandar Stefanović naglašava da je veoma važno da se trudnice vakcinišu, s obzirom na to da je rizik od teške kliničke slike kovida-19, kako za majku tako i za plod, izuzetno visok!

- Vakcinacija je najbolja zaštita i za trudnice i za plod. S obzirom na to da antitela prolaze kroz posteljicu i da ih ima i u majčinom mleku, beba će biti zaštićena. Vakcinacija se preporučuje, pogotovo pacijentkinjama sa visokorizičnom trudnoćom, kao i onima sa udruženim bolestima. Utvrđeno je da trudnice koje se zaraze koronom češće završe na intenzivnoj nezi, imaju veću potrebu za invazivnom ventilacijom, ali je i veći procenat smrtnosti. Zato je mnogo bolje primiti vakcinu nego dobiti koronavirus - kaže za Informer prof. dr Stefanović i dodaje da žene same mogu da se odluče koju vakcinu će primiti, uz savetovanje sa svojim lekarom.

Dečak (8) u KC Nišu se oporavlja

Stanje osmogodišnjeg dečaka iz Vladičinog Hana koji je zbog komplikacija usled koronavirusa morao na respirator u KC u Nišu blago je poboljšano, saznaje Informer!

- Od juče je u blagom poboljšanju. Ima i zadovoljavajuće gasne razmene u plućima. Blagi boljitak se vidi i na rendgenskom snimku - navode u KC Niš.
Podsetimo, cela njegova porodica zaražena je ovim opakim virusom.

- Svi smo pozitivni na koronavirus! I ja, i supruga, i troje dece. Pored mene, u bolnici su mi i ćerka i sin. Međutim, ona je dobro prošla, oporavila se i sada je mnogo bolje. Ali osmogodišnji sin mi je na aparatima u Nišu, ima problem sa disanjem. Boluje od distrofije mišića - ispričao je Stanko.

- Pre imunizacije pacijentkinja treba da obavi konsultaciju sa svojim ginekologom, koji je upućen u njeno zdravstveno stanje, specifičnosti trudnoće, kao i eventualno postojanje kontraindikacija za primenu određene vakcine protiv kovida-19, a sa kojima su lekari upoznati - objašnjava naš sagovornik.

Da žene ne treba da imaju dilemu kada je zaštita zdravlja u pitanju, naročito sada u epidemiji, smatra i specijalista ginekologije u GAK "Narodni front" prof. dr Radomir Aničić.

- Veliko olakšanje je što sada postoji i zvanična preporuka da se vakcinišu trudnice, porodilje i žene koje planiraju trudnoću. U Americi je urađeno istraživanje na 90.000 trudnica na vakcine "fajzer" ili "moderna" i nije bilo gotovo nikakvih nuspojava. Zato struka bez problema daje savete da se žene vakcinišu kako bi zaštitile i sebe i svoju bebu - ističe dr Aničić i dodaje:

Šta sprečava vakcina?

* zaražavanje koronavirusom
* prevenciju težih kliničkih slika
* prevenciju prevremenog porođaja
* razvoj infekcije kod bebe

- Imunizacija protiv kovida-19 nije obavezna, ne možemo nikoga naterati da se vakciniše, ali možemo dati savet i preporuku da sve žene koje planiraju trudnoću, vantelesni proces ili one koje su već trudne, prime vakcinu i na vreme izbegnu posledice virusa. Isto važi i dojilje!

Vakcina ne šteti

Na pitanje da li postoji period kada se trudnicama savetuje da prime vakcinu, on odgovora:

Saveti za trudnice i porodilje:

* vakcinacija
* nošenje maski
* održavanje fizičke distance
* izbegavanje skupova

- U bilo kojem semestru trudnoće žene mogu primiti vakcinu za koju se odluče. Ne postoji tačan period niti postoje faktori koji na to utiču. Mogu je primiti i pre trudnoće, na početku i na kraju trudnoće. Nema štetnosti!