27.04.2021.

22:40

Foto:

Vesti

POSLE PRELEŽANE KORONE ŽENE IMAJU BROJNE GINEKOLOŠKE PROBLEME! Dr Ana Mitrović detaljno objasnila koje se sve komplikacije javljaju

Prof. dr Ana Mitrović Jovanović iz ginekološko-akušerske klinike “Narodni front” potvrdila je  iskustva lekara da je od početka pandemije povećan broj pacijentkinja koje se javljaju zbog poremećaja menstrualnog ciklusa.

– Kod jednog broja pacijentkinja u reproduktivnom periodu može doći do kašnjenja, pa čak i izostanka menstrualnog ciklusa kao posledica ove infekcije, dok kod drugih pacijentkinja ciklus može biti na vreme, ali može postojati pojačan obim menstrualnog krvarenja ili ciklus može biti oskudniji, a duže trajati. Zapravo, vrlo često poremećaje ciklusa imamo kod težih virusnih infekcija – rekla je ona.

Dodaje da infekcija kovidom sistemski utiče na organizam žena, ugrožava njihovo fizičko stanje, ali i posledično, zbog stresa usled straha i neizvesnosti od ove pandemije koja traje već duže od godinu dana, utiče na opšte mentalno zdravlje. Ističe i da sve što utiče na lučenje hormona može imati uticaj i na poremećaj ciklusa, a dok taj poremećaj traje, ugrožena je i mogućnost dobijanja potomstva.

– Ovi poremećaji najčešće mogu samo u kratkom periodu uticati negativno na reproduktivnu funkciju, ali se regularan ciklus brzo uspostavlja čim se žena oporavi od infekcije, a samim tim se vraća i plodnost kod najvećeg broja žena – rekla je ona i dala savet ženama koje planiraju potomstvo.

– Moja preporuka je da se vakcinišu sve žene i parovi koji žele potomstvo da im se u trudnoći, porođaju ili u periodu dojenja ne bi stvari komplikovale i ugrožale ne samo reprodukciju već i opšte zdravlje – zaključila je dr Mitrović Jovanović.