09.05.2021.

09:14

Foto:

Vesti

BOL U GRUDIMA, TRNJENJE LEVE RUKE I HLADAN ZNOJ! Povećan broj pacijenata sa infarktom, čak polovina njih su mladi!

Drastično i naglo je povećan broj pacijenata sa infarktom i drugim kardiovaskularnim teškoćama u poslednja tri meseca, ističe dr Nebojša Dimitrijević, direktor Opšte bolnice Leskovac.

- Samo za prethodna tri meseca imali smo 260 koronografija u angio-sali i više od polovine tih pacijenata je i stentirano. A u 2020. godini imali smo ukupno 380 koronografija. Doduše, to je bilo za 10 meseci, jer nam dva meseca nije radila angio-sala zbog zaraženog pacijenta - kaže dr Dimitrijević.

Ranije je u proseku bilo 38 pacijenata mesečno u angio-sali, sada ih je bezmalo 87 - više nego duplo! Nemaju, dodaje Dimitrijević, podatak koliko ih je imalo infarkt zbog korone, a koliko zbog izbegavanja posete lekaru od straha da se ne zaraze.

- Ljudi moraju da reaguju na svaki simptom - bol u grudima koji ide prema levoj ruci i leđima, trnjenje leve ruke, hladan znoj. Najvažnije je da se dođe u prvom satu posle srčanog udara. Te pacijente smo spasavali jer im odmah uradimo koronografiju i ugradimo stent, ako je potrebno. Umirali su mnogi koji nisu došli na vreme - objašnjava dr Dimitrijević.

Informer

- Polako zatvaramo respiratorno, a najteže pacijente ćemo slati u Niš, da bismo oslobodili anesteziologe i počeli sa operacijama koje nisu hitne, poput operacija kuka, katarakte, žučne kese - kaže dr Dimitrijević za Kurir.

Poslednjih mesec dana, navodi infektolog dr Božidar Miljković, upravnik ove kovid bolnice, primaju samo teže pacijente:

- I čak polovina njih su mladi. Dolazi nam malo više i dece, ali njih šaljemo u Niš. Trenutno imam dva povratnika - opet su imali gušenje, otežano disanje, pneumonija im čuči negde i dođe do pogoršanja.

I do psihe je

Udri brigu na veselje

Pacijenti koj pozitivno razmišljaju prođu odlično. Evo, pre mesec dana imali smo čoveka od 60 i kusur godina, koji je doneo tranzistor i 24 sata slušao narodnu muziku. I uvek nasmejan, i kad je imao temperaturu i gušenje. I posle šest-sedam dana je otišao kući. A oni što stalno viču: „Ovo mi ne valja, kad će ovo, kad će ono...“ - kod njih ide komplikovanije - priča dr Miljković.