15.05.2021.

20:39

Foto:

Vesti

ZAUSTAVITE IH DOK NEKO NE POGINE! Firmi "Savatrans" pod hitno zabraniti da ugrožava živote ljudi i uništava puteve!

Firmi 'Savatrans' treba pod hitno trajno zabraniti da neispravnim prikolicama po Srbiji prevozi opasne strujne transformatore teške i po više od 170 tona!


Kako smo juče pisali, policija je zaustavila specijalni transport ove firme i isključila ga iz saobraćaja jer je utvrđeno da ugrožavaju bezbednost. Uprkos tome, iz 'Savatransa' pritiskaju nadležne da im se dozvoli nastavak ovog transporta!?!

Na osnovu utvrđenih nepravilnosti, neispravne prikolice firme 'Savatrans' nipošto ne smeju da prevoze toliko težak i opasan teret. Kontrolom je utvrđeno da prikolice imaju 12 umesto 24 osovine, koliko je stajalo u saobraćajnim dozvolama, a merenja su pokazala i da je opterećenje po svakoj osovini veće od zakonski maksimalno dozvoljenih 16 tona!

Informer


Koliko je to opasno po ljude i okolinu, pokazuju i propisi Evropske unije, gde je strogo zabranjeno da se strujni transformatori transportuju na način kako to radi 'Savatrans'! Takav transport je opasan i u ogromnoj meri nebezbedan. Tokom njega može doći do prevrtanja, što može izazvati ozbiljnu štetu, ali i žrtve!

Informer


Za transporte transformatora u EU koristi se posebna fabrička konstrukcija, koja se naziva 'trafoboks'. Transformator je smešten u tom posebnom boksu, obezbeđen sa sve četiri strane i mogućnost havarije i prevrtanja svedena je na minimum.

Informer


Izvor Informera kaže da nije jasno ko od moćnika i zašto vrši toliki pritisak da 'Savatrans' ponovo dobije dozvolu za prevoz kada se u Srbiji ovih poslom, u skladu sa svim pravilima, bave još dve firme sa referencama priznatim u celom svetu.
- Njih treba što pre zaustaviti i ne dozvoliti im da dalje obavljaju specijalne transporte. Biće kasno kad se desi katastrofa i neko, ne daj Bože, pogine - upozorava naš sagovornik.