19.05.2021.

12:35

Foto:

Vesti

DOKLE ĆEMO IMATI JESEN U PROLEĆE? Meteorolozi kažu da se nećemo lako rešiti kiše i otkrivaju KADA NAM STIŽE PRAVO LETO

Prema prognozi, kiša će padati i danas i sutra, ali se ne očekuje da bude pljuskova kao u ponedeljak u Beogradu, kada je za nepunih sat vremena pala ista količina kiše kao u celoj prvoj polovini maja.


Vikend pred nama ipak donosi prolepšanje vremena i izuzetno sunčane i tople dane.


Sunce na čekanju


Meteorolog "Weather2Umbrela" Đorđe Đurić kaže za Informer da su ovakve vremenske oscilacije uobičajene za maj, ali nas i razočarao informacijom da pravog leta neće biti do početka jula.

Informer

Pravog leta neće biti do jula


- U maju je normalno da u jednom danu padne ista količina kiše kao za 20 ili 30 dana. Do tog fenomena dolazi jer se stvore izuzetno moćni oblaci, takozvani kumuloni, koji su puni vode, i onda se to samo "sruči" u kratkom vremenskom periodu. Što se tiče prognoze za naredne dane, danas i sutra se očekuje naoblačenje sa pljuskovima i osetno zahlađenje. U petak dolazi do razvedravanja, a potom sledi suv i sunčan vikend. Do kraja maja vreme će biti promenljivo sa smenom kišnih i sunčanih dana. Jun će biti nešto topliji od maja, sa temperaturama od 25 do 30 stepeni, ali ćemo i tu imati kišnih dana. Ono pravo tropsko leto možemo očekivati tek u julu - objasnio je Đurić.


I meteorolog RHMZ Nedeljko Todorović istakao je da je gledajući od početka aprila, proteklih nekoliko dana palo najviše kiše ovog proleća, ali i napomenuo da je bilo godina kada smo u maju imali mnogo više padavina.


Kišovit maj
- U prvoj polovini maja palo je 35 litara kiše po kvadratnom metru, a isto toliko je palo i u ponedeljak. Samim tim u Beogradu je praktično već ispunjena prosečna mesečna kvota padavina. Međutim ovo nije ništa strašno, jer je, podsećanja radi, u maju 2019. godine palo čak 140 litara kiše po kvadratnom metru. U narednom periodu neće biti većih vrućina, ali i dalje možemo računati na popodnevne pljuskove. Maksimalna temperatura neće preći 27 stepeni, a od 21. maja, pa do kraja meseca biće i manje kišnih dana - naveo je Todorović i ukazao da je u drugim delovima Srbije palo mnogo manje kiše nego u Beogradu, pa se može reći da je u proseku u zemlji pala prosečna količina padavina za ovo doba godine.