25.05.2021.

18:10

Foto:

Vesti

U PTT muzeju otvorena izložba "Neotkrivena Afrika"! Starović: Miroljubivo rešavanje sporova, tolerancija, ravnopravnost su temelj budućnosti

Selaković je podsetio da se u Srbiji od 2017. godine 25. maj obeležava kao Dan prijateljstva sa narodima Afrike i da je time naša zemlja pokazala želju da neguje i brižljivo gradi saradnju sa afričkim zemljama.

U čestitki se navodi da je Srbija istinski posvećena razvoju svestranih odnosa sa afričkim zemljama sa kojima je povezuje tradicionalno prijateljstvo koje datira još iz perioda SFRJ i dodaje se da se ti odnosi temelje na principima zajedništva, uzajamnog razumevanja i podrške, ali i saradnje i solidarnosti.

Informer

Ministar Selaković čestitao dan Afrike

Ministar je u čestitki podvukao opredeljenje Srbije za intenziviranje političkih, ekonomskih, kulturnih i obrazovnih veza sa afričkim zemljama, posebno ističući višegodišnji program stipendija za mlade iz afričkih zemalja za studiranje na univerzitetima u Srbiji koji se nastavlja i ove godine.

Takođe, Selaković je ukazao na značaj saradnje sa afričkim zemljama u multilateralnim forumima, od kojih je posebno istakao Unesko.

Ministar je u čestitki upućenoj afričkim kolegama, a koju je stalnim delegacijama afričkih zemalja pri Unesku distribuirala Stalna delegacija Srbije pri ovoj organizaciji, izrazio posebno zadovoljstvo što je i ove godine nastavljena tradicija obeležavanja Dana Afrike i pod okriljem Uneska napominjući da je Srbija i finansijski podržala održavanje manifestacije "Nedelja Afrike" u Unesku. 

Dodao je da Srbija snažno podržava aktivnosti ove organizacije u afričkim zemljama, kao i da se naša zemlja zalaže za što sadržajniju i sveobuhvatniju podršku Uneska Africi.

Starović: Miroljubivo rešavanje sporova, tolerancija, ravnopravnost su temelj budućnosti

Povodom Dana Afrike, koji se obeležava 25. maja, danas je u PTT muzeju u Beogradu održana promocija filatelističkog izdanja "Dan Afrike" i otvorena izložba "Neotkrivena Afrika".

Na otvorenoj postavci su izloženi ekskluzivni eksponati bogatog istorijskog i kulturnog nasleđa ovog kontinenta.

Zoran Ðorđević, v. d. direktora Pošte, izjavio je da je misija te ustanove da povezuje ljude i kontinente, te da im je zbog toga posebna čast da predstave marku posvećenu višedecenijskom prijateljstvu i zajedničkim vrednostima naroda Srbije i Afrike.

- Sa narodima Afrike delimo i viđenje buduće saradnje u oblasti privrede, modernih tehnologija, razvoja infrastrukture i obrazovanja, čemu će Pošta Srbije doprineti u domenu poštanskih, logističkih i informatičkih usluga -  rekao je Ðorđević.

Državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Nemanja Starović rekao je da je Srbija ponosna na slavnu prošlost i zajedničke pobede i da je zbog toga 25. maj zabeležen u kalendaru kao Dan prijateljstva sa narodom Afrike.

- Miroljubivo rešavanje sporova, tolerancija, ravnopravnost, pravo na održivi razvoj, poštovanje međunarodnog i javnog prava, predstavljaju principe na kojima mora biti utemeljen svet budućnosti kojem zajedno težimo - izjavio je Starović.

Doajen Grupe afričkih ambasadora ambasador Alžira Abdelhamid Šebšub naveo je da će odluka Pošte Srbije da marku posveti Danu Afrike doprineti obeležavanju posebnog odnosa između afričkog kontinenta i Srbije.

- Ova inicijativa nas nije iznenadila, jer su nam dobro znane prijateljske veze koje gospodin Ðorđević održava sa svim afričkim ambasadorima, kao i njegova uvek prisutna volja za unapređenjem saradnje - izjavio je Šebšub.

Direktor PTT muzeja i upravnik Udruženja Adligat Viktor Lazić podsetio je da su Jugoslavija i Srbija afričkim narodima uvek pružale ruku prijateljstva, podrške i razumevanja.

- Zato ne čudi što nijedan predmet koji se nalazi u Muzeju afričke umetnosti ili Udruženju Adligat nije napustio Afriku kao plen okupatora, već kao dar afričkih prijatelja ili uz odobrenje meštana - naglasio je Lazić.

Takođe je otkrio da se aktuelna izložba sastoji od predmeta od velikog umetničkog i kulturnog značaja, koji su Muzeju putovanja Adligata poklonili bračni par Stanimir i Slobodanka Jovanović nakon dužeg diplomatskog rada u Zambiji, Nigeriji, Gabonu.

Na vinjetama se nalaze predmeti iz Muzeja afričke umetnosti koji predstavljaju simbole Nigerije, Angole, Alžira, Maroka i Egipta, dok su Kenija, Tunis i Etiopija prezentovani predmetima iz navedenog Muzeja knjige i putovanja Adligat.