05.06.2021.

16:28

Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Vesti

LEKOVITO DEJSTVO RUŽE I ETERIČNA ULJA TOTALNI HIT! Nećete verovati koliko latica treba za litar ulja, NIJE NI ČUDO ŠTO TOLIKO KOŠTA! /FOTO/

Slatko od ruža, jedan proizvođač iz Ribara kod Jagodine, kako sam kaže, prodaje najelitnijim restoranima u Beogradu.

Uzgajivači ruža u Pomoravlju, razmišljaju i o proizvodnji "ružinog ulja" koje ima široku primenu i veoma lekovita svojstva, mnogo je skupo, ali im zato trebaju mnogo veći ružičnjaci, jer je za jedan litar "etarskog ulja, u zavisnosti od kvaliteta, potrebno tri do pet tona ružinih latica".

Latice se beru u maju i početkom juna u jutarnjim satima, kada se latice tek otvaraju.

Informer

Čarobno cveće


Savetodavac Pojoprivredne savetodavne stručne službe za Pomoravski okrug u Jagodini Miodrag Simić je podsetio da je "lekovitost cveta ruže opisana još u starim kineskim i egipatskim zapisima, ali tek kada je iz Persije doneta u Evropu, postaje cenjena kao biljka koja može da leči".

- Narodna medicina je u ruži videla dobar lek za mnoge tegobe, jer je odličan izvor vitamina A, B, C, D i E, njene latice sadrže eterična ulja, tanine, šećer, limunsku, vinsku kiselinu i niz aromatičnih sastojaka - rekao je Simić novinarima.

Informer

Ružičnjak


Osnovnu lekovitu komponentu ruža predstavlja njeno eterično ulje koje se dobija parnom destilacijom sveže ubranih cvetova.

- Za pet mililitara ulja potrebno je prikupiti 12.000 cvetova što ga čini veoma skupim preparatom - objasnio je Simić.

Simić savetuje da ružinčnjake treba podizati u mestima zaklonjenim od vetrova, da budu na sunčanoj strani, na ravnom do blago nagnutom terenu.