06.06.2021.

12:47

Foto:

Vesti

RUSKE DELEGACIJE NISU KRILE ODUŠEVLJENJE STEPENOM TEHNOLOGIJE NA TORLAKU! Popović: Srbija je prva zemlja u Evropi koja prizvodi Sputnjik V!

U intervjuu za Magazin na Prvom Radio Beograda 1, ministar Popović je najavio da će u prvoj fazi, u narednih pet do šest meseci, biti proizvedeno oko četiri miliona vakcina.

"Te vakcine će biti namenjene srpskom tržištu, odnosno našim građanima, ali će vlada i predsednik Srbije odlučivati o pomoći i  drugim zemljama u regionu, kao što je to i do sada rađeno", poručio je ministar.

Prema njegovim rečima vakcine će se kontrolisati u Rusiji na institutu "Gameleja", a potom i u našoj zemlji.

"Kontroliše se 18 glavnih faktora i to su najviši svetski standardi. Proces od uzimanja uzorka, transporta na Gameleju i dobijanja potvrde da je određena serija potpuno ispravna i kvalitetna trajaće od 10 do 25 dana, tako da bi prve doze 'naše' vakcine mogle biti u upotrebi već za desetak dana", naveo je Popović.

Srbija je, podseća Popović, prva zemlja u Evropi koja je dobila dozvolu da proizvodi vakcinu "sputnjik" iako su interes pokazale mnoge zemlje EU, kao što su Austrija i Nemačka. Zasluga za to pripada prvenstveno predsednicima Aleksandru Vučiću i Vladimiru Putinu, kaže Popović.

Dodao je da je logično mesto za proizvodnju vakcine bio Institut "Torlak" zbog svoje tradicije kadrova, a posebno zbog odlične opreme koja je nabavljena pre nekoliko godina.

"Ruske delegacije koje su u više navrata posetile 'Torlak' nisu krile iznenađenje stepenom tehnologije koji su tamo zatekli. Ono što ih je posebno prijatno iznenadilo je kadrovska, stručna i ekspertska osposobljenost ljudi koji rade na 'Torlaku'", kaže ministar Popović.

Prostor za veću ekonomsku saradnju Rusije i Srbije

Popović, koji je prethodnih dana učestvovao na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, kaže da Srbija i Rusija imaju dobru ekonomsku saradnju ali da bi ona mogla biti i znatno bolja.

"Rusija je jedan od naših glavnih trgovinskih partnera. Naravno, mnogo je veći udeo uvoza nafte i gasa iz Rusije, ali je i izvoz gotovih i polugotovih proizvoda iz Srbije značajan. Zbog korone je došlo do pada trgovinske razmene oko 15 procenata u odnosu na prošlu godinu, ali je interesantno da u proteklih godinu dana i pored korone nismo imali pad izvoza poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u Rusiju", kaže ministar Popović.

Informer

Nama je zbog potpisanog Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Rusijom otvoreno ogromno rusko tržište za izvoz bez carina.

"Jedina smo zemlja koja sve što proizvede izvozi u Rusiju bez carina. To je ogromna šansa koju su prepoznali i strani investitori koji proizvode u Srbiji da bi izvozili u Rusiju bez carina. Taj potencijal, nažalost, nije iskorišćen ni dva, tri procenta od onoga što bismo mogli. Potreban je novi strateški i sistemski pristup kako bi ovaj potencijal koji imamo iskoristili dva, tri ili pet puta više. Očekujem da ćemo kao vlada uskoro izaći sa jednim novim strateškim programom saradnje sa Rusijom jer je Srbija već dokazala da može da privuče najviše direktnih stranih investicija", ocenio je Popović.

Politički odnosi na najvišem nivou

Tokom boravka u Sankt Peterburgu, ministar Nenad Popović sastao se sa potpredesdnikom ruske vlade Jurijem Borisovim.

Na sastanku je, kaže ministar, ponovo istaknuta apsolutna podrška suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije kao i Rezoluciji 1244.

"Njihova podrška oko ključnih političkih pitanja je bezrezrvna. S druge strane, mi smo ponovili da  Srbija nije niti će ikada uvesti sankcije Rusiji i da će istrajati u svojoj vojnoj neutralnosti", kazao je Popović.

Politički i ekonomski potencijali saradnje Rusije i Srbije su ogromni i treba ih iskoristiti.

"Ruski privrednici su oprezni kada su investicije u pitanju ali se nadam da će se i to rešiti na obostranu korist", zaključio je ministar Nenad Popović.