24.06.2021.

13:04

Foto:

Vesti

UST PROTESTVUJE PROTIV SASTAVA RADNE GRUPE: Izabrani pojednici bez ikakvih vidljivih kriterijuma

Ovo udruženje smatra da sudije i tužioce u navedenoj radnoj grupi mogu legitimno da predstavljaju isključivo članovi aktuelih saziva Državnog veća tužilaca i Visokog saveta sudstva, imajući u vidu da su jedini Ustavom ovlašćeni da garantuju nezavisnosti sudija i samostalnost javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca.

Zbog toga je za UST neprihvatljivo da to umesto njih, čine pojedinci izabrani bez ikakvih vidljivih kriterijuma, odnosno Dragana Boljević, počasni predsednik Društva sudija Srbije i Goran Ilić, član Predsedništva Udruženja tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije.

UST je zbog načina finansiranja ovih udruženja izrazilo sumnju da bi mogli raditi u korist svojih donora, a ne sudija i tužilaca i podseća da su u kontinuitetu insistirali na tome da Ustav Republike Srbije ne treba menjati u postojećim društvenim okolnostima.

UST je pozvalo Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo da kaže ima li nešto protiv principa inkluzivnosti i zbog čega u radnoj grupi nema predstavnika Državnog veća tužilaca, Visokog saveta sudstva, Vrhovnog kasacionog suda, Republičkog javnog tužilaštva i Advokatske komore Srbije, naročito imajući u vidu da su svi oni bili akteri javne rasprave koja se vodila od 2017. godine i rezulitirala nacrtom ustavnih amandmana u oblasti pravosuđa koji su potvrđeni od strane Venecijanske komisije.

Takođe pita UST Odbor da li je prilikom sastavljanja radne grupe bilo pritisaka evropskih ili međunarodnih organizacija, ambasada i nevladinih organizacija, koji su presudno uticali na to da interese sudija i tužilaca u radnoj grupi zastupaju lica koja za to apsolutno nemaju legitimitet?

Ovo strukovno udruženje je pozdravilo imenovanje profesora Vladana Petrova, sudije Ustavnog suda i člana Venecijanske komisije, ocenjujući da će njegova stručnost u oblasti ustavnog prava dati nemerljiv doprinos u radu grupe.