27.06.2021.

08:14

Foto: Ministarstvo odbrane

Vesti

NA PEŠTERU SE ODRŽAVA NAJVEĆA VOJNA VEŽBA DOSAD! Srpska vojska moćna i na zemlji i na nebu! /video - foto/

Trešće se zemlja i goreće nebo na Pešteru u nedelju, 27. juna, gde se uoči Vidovdana održava najveća vojna vežba srpske vojske dosad!

Vojska Srbije će tokom ove vežbe prikazati najmoderniju opremu za pešadiju, modernizovane PVO i artiljerijske sisteme i oklopna borbena i izviđačka vozila. Javnost će, takođe, moći da vidi moćnu letačku eskadrilu helikoptera i aviona, uključujući i dron-bombardere najnovije generacije.

Informer

Glavne "zvezde" manevara biće svakako kineski borbeni dronovi CH-92A, ali i moćni ruski PVO sistem "pancir S-1". Imaćemo svi priliku da vidimo i modernizovane "migove 29", jurišne helikoptere Mi-35, dok će na zemlji prašiti tenkovi T-72 i M-84.

Oružje bez greške

Kada je reč o artiljeriji, na vojnim manevrima biće predstavljeni višecevni raketni sistem "oganj", samohodna haubica "nora B-52" i "gvozdika".

Informer

Na Pešteru ćemo videti i najsavremeniji ruski PVO sistem "pancir S-1", čije besprekorno delovanje protiv aviona, helikoptera, krstarećih raketa i svih drugih opasnosti sa neba hvali čak i NATO pakt. Vežbe će upotpuniti borbena oklopna vozila M-80 i BRDM-2MS, kao i oklopnjaci nove generacije "miloš" i "lazar"...

PVO sistem 'pancir-S1'

* koristi se protiv aviona, helikoptera, krstarećih raketa, avio-bombi i dronova u svim uslovima gađanja
* može da gađa četiri cilja istovremeno
* zona uništenja raketama: do 15.000 m po visini i do 20.000 m po daljini

Informer

Osim lovaca "mig 29", koji su modernizacijom podignuti na kategoriju "4 plus", nebom će paradirati i ruski helikopteri "Mi-35", koje na Zapadu zovu "đavolje kočije", kao i "Erbasovi" H-145 i H-145M. Na nebu ćemo gledati i bespilotne letelice srednjeg doleta "pegaz", a nema nikakve sumnje da će glavna atrakcija biti kineski dron-bombarder CH-92A, koje je naša vojska nabavila od Kine uz specijalno odobrenje predsednika Si Đinpinga.

Informer

Ovi bespilotni bombarderi mogu da nose bombe i rakete teške i do 500 kilograma, a Srbija je jedina država na Balkanu koja ih poseduje. Takođe, na vežbi će biti prikazan i multikopter "obad", koji je veoma delotvoran u protivterorističkim akcijama u urbanim sredinama.

Dron-bombarder CH-92A

* služi za izviđanje i napad
* akcioni radijus veći od 250 km
* maksimalna visina leta 5.000 m
* brzina 200 km/h

Informer

Naravno, jaku i moćnu vojsku ne čine samo PVO i artiljerijski sistemi i avijacija, već pre svega dobro opremljeni vojnik. Srpski vojnici će na vežbi na Pešteru koristiti modularne puške i nove automate "kalašnjikov", čiji metak precizno i efikasno pogađa i probija metu i sa udaljenosti od 800 metara. Za pucanje sa najvećih mogućih daljina koristiće se najnovija snajperska poluautomatska puška SR X20, dok za obračun sa lakim oklopnim vozilima služi bacač granata RBG40.

Nema sakrivanja

Videćemo, takođe, i poslednje modele optoelektronskih nišana, pomoću kojih vojnici mogu da uoče mete i danju i noću, čak i uslovima oluja i drugih vremenskih nepogoda i bez obzira kakav je teren.

Tenk T-72

* maksimalna brzina 65 km/h
* naoružan je topom i mitraljezom
* poseduje termovizijski kanal i laser kojim može da osmatra 360 stepeni
* zaštićen je eksplozivno-reaktivnim oklopom

Informer

Na vežbi će biti prikazane i takozvane multisenzorske izviđačke platforme MIP-1 i MIP-3, koje služe za prikupljanje obaveštajnih podataka na teško pristupačnim terenima gde nije lako prići cilju. Koriste se i danju i noću, a osim prikupljanja informacija služe i za navođenje artiljerijske vatre i procenu eventualne štete na objektima.