28.06.2021.

11:41

Foto:

Vesti

10 saveta za bezbedno mobilno bankarstvo

1. Ne pristupajte svojim bankovnim računima preko javne WiFi mreže

Izbegavajte da pristupate sajtu ili aplikaciji banke ako niste na sigurnoj Wi-Fi mreži sa lozinkom. Javna Wi-Fi mreža, kao što je ona u kafiću, mnogo je nebezbednija od vaše kućne konekcije.

Informer

2. Nemojte da čuvate podatake za prijavljivanje

Uvek proverite da li ste „izlogovani“. Neki sajtovi i aplikacije vam nude mogućnost da podatke za prijavu sačuvate za buduću upotrebu, ali ako neko koristi vaš računar ili mobilni uređaj nakon vas, mogao bi dobiti pristup i vašem računu.

3. Koristite dvofaktorsku potvrdu identiteta kad je to moguće

Informer

Dvofaktorska autentifikacija je novi nivo sigurnosti koji se primenjuje tako  što unesete svoje korisničko ime i lozinku, ali umesto da odmah dobijete pristup, od vas se traži drugi faktor kao što je PIN ili odgovor na sigurnosna pitanja koja ste ranije postavili.

4. Koristite jake lozinke i često ih menjajte

Informer

Jake lozinke sadrže kombinaciju velikih i malih slova, brojeva i simbola. Slabe lozinke kao što su „123456“ ili „lozinka“ se možda lakše pamte, ali su jedan od najvećih rizika za sigurnost vaših podataka na internetu. Takođe, menjajte lozinku svakih nekoliko meseci i koristite različite lozinke za različite naloge.

5. Redovno ažurirajte svoj računar ili telefon

Informer

Zastareli računari i telefoni nisu dovoljno sigurni da vas zaštite od virusa i hakera. Kako bi ostali bezbedni, ne ignorišite notifikacije za ažuriranje računara i uvek instalirajte pouzdan antivirus softver.

6. Uključite obaveštenja banke

Većina banaka šalje sms i imejl upozorenja u različite svrhe, kao što su izvršene transakcije i njihovi iznosi, koji će vam pomoći da na vreme primetite da li je neko pored vas  imao pristup vašem računu. Neke tehnološki razvijenije banke kao što je Mobi Banka, će vas čak upozoriti ako se vašem nalogu pristupi sa ranije nepoznatog uređaja.

7. Ne delite svoje podatke ni sa kim

Banka nikada neće tražiti poverljive podatke putem telefona ili imejla. Bez obzira da li primite telefonski poziv koji deluje kao da je od banke ili imejl sa zahtevom za unošenjem podataka, nemojte davati svoje podatke za prijavljivanje. Koristite samo zvaničnu stranicu ili aplikaciju banke.

8. Koristite aplikaciju banke

Jedan od najsigurnijih načina da obavite svoje bankarske poslove je putem zvanične mobilne aplikacije. Iako veb pretraživači pružaju slične mogućnosti, aplikacija pruža dodatni nivo bezbednosti.

9. Postavite ograničenja podizanja gotovine na bankomatu

Informer

Korisnici bankomata koji su upravo preuzeli gotovinu su česta meta prevare. Stoga postavljanje ograničenja maksimalnog podizanja gotovine na bankomatu je mudar potez koji potencijalno može smanjiti vaše gubitke.

10. Uvek sami ukucajte veb adresu banke u pretraživač

Hakeri su poslednjih godina postali sve veštiji u kreiranju takozvanih „fišing“ prevara koje se često pojavljuju u vidu imejlova koji izgledaju kao da su poslati od strane vaše banke, u nadi se da ćete svoje podatke za prijavu uneti u njihovu lažnu sajta banke i tako im ostaviti vaše podatke. Budite oprezni kada vidite linkove u imejlovima, čak i ako izgledaju legitimno uvek im fali „neko slovo“.