03.07.2021.

13:39

Foto: S. K.

Vesti

Legendarna 63. padobranska proslavlja važne datume iz svoje istorije

Prema rečima ratnog načelnika brigade Vidoja Kovačevića, polaganjem venaca i velikim skupom, koji će danas biti održan na Letenci, obeležavaju važne datume, kada su 1944. formirani, kada su 1991. godine učestvovali u borbama, a prošlo je 20 godina od njihovog poslednjeg delovanja 2001. godine na Kosovu.

- Danas se klanjamo senima poginulih padobranca i svih drugih rodoljuba koji su dali živote za odbranu naše otadžbine. Udruženje veterana okuplja bivše padobrance sa svih prostora nekadašnje Jugoslavije i obeležavamo našu slavu Vidovdan, jer smo na taj dan imali prvu prolivenu krv u borbenim akcijama, pa zato i nosimo crvene beretke.Zahvaljujemo se Ministarstvu odbrane i Gradu Novom Sadu što su nam izašli u susret i pomogli da naš skup bude održan onako kako i dolikuje – istakao je Vidoje Kovačević koji je i predsednik Udruženja veterana 63. Padobranske brigade.

Informer

63. padobranska

Inače, Kovačević je i ratni heroj i ratni vojni invalid sa bitke na Košarama i učesnik nekih od presudnih bitaka za vreme zločinačke NATO agresije 1999. godine.

Predstavnici gradskih vlastu su pripadnicima 63. Padobranske brigade zahvalili na svemu što su uradili i što su branili otdžbinu uvek i svuda gde je najteže, a to nije samo na Kosovu 1999. već i na frontovima od 1991. do 2001. godine.