03.07.2021.

16:18

Foto:

Vesti

NAJNOVIJA VREMENSKA PROGNOZA ĐORĐA ĐURIĆA! Posle svežeg i oblačnog perioda, ČEKAJU NAS TROPSKE NOĆI NAREDNE NEDELJE!

- Nakon veoma visokih temperatura, Srbija je od juče pod uticajem svežije vazdušne mase, a temperature su niže i za više od 10 stepeni u odnosu na prethodni toplotni talas. Dakle, temperature su ispod 30°C, a konačno je prekinut i niz tropskih noći (T min>20°C), jer su i minimalne temperature opale ispod 20°C, pa su i noći mnogo prijatnije. Inače, ovo osveženje povezano je sa hladnim frontom, koji nam je pre dva dana i uslovio advekciju svežije vazdušne mase sa severozapada, a ujedno je uslovio i lokalne pljuskove sa grmljavinom, ponegde i jake grmljavinske nepogode sa gradom - piše Đurić.

Meteorolog ističe da će vreme danas u Srbiji do kraja dana biti promenljivo oblačno, ponegde na severoistoku sa slabom i kratkotrajnom kišom. Duvaće pojačan severozapadni vetar. Maksimalna temperatura biće od 24 do 28°C, u Beogradu do 26°C.

Vremenska prognoza za nedelju nam donosi prijatno jutro, a tokom dana će biti umereno oblačno, uz smenu sunčanih i oblačnih intervala.

- Jutarnja temperatura od 11°C na jugoistoku do 19°C na severu Srbije, u Beogradu do 18°C, maksimalna dnevna od 27 do 31°C, u Beogradu do 29°C, što su i prosečne maksimalne temperature za ovo doba godine - piše Đurić.

Vremenska prognoza za sledeću nedelju

Vremenska prognoza nam donosi promenljivo oblačno vreme u ponedeljak, ponegde sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Maksimalna temperatura od 25 do 30°C, u Beogradu do 27°C.

- U utorak pretežno sunčano i toplije, tokom dana uz razvoj oblačnosti. Duvaće pojačan severozapadni vetar. Maksimalna temperatura od 29 do 33°C, u Beogradu do 31°C. Usled advekcije veoma tople vazdušne mase sa severa Afrike pod uticajem grebena i to u sklopu jugozapadnog strujanja, u sredu i četvrtak biće sunčano i ponovo veoma toplo, uz maksimalne temperature u većini predela oko 35°C, ponegde i preko 35°C, a u Beogradu se ponovo očekuju tropske noći, tako da se minimalne temperature ni tokom noći neće spuštati ispod 20°C - zaključuje meteorolog Đorđe Đurić.