Autor: Informer.rs

13.07.2021.

16:28

Foto: Printscreen

Vesti

/VIDEO/ VAKCINACIJA GLAVNA TEMA SEDNICE KRIZNOG ŠTABA! Darija Kisić Tepavčević: Moramo spremni da dočekamo jesen, INAČE ...

- Glavna tema današnje sednice bila je vakcinacija. Kako da pospešimo procenat vakcinisanih. Na današnji dan je vakcinisano 2. 772.927 osoba, bar jednom dozom, a kompletno vakcinisani 2.642.507 osoba. Imajući u vidu koliko nam je vakcina dostupna ovaj peocenat nije dovoljan. Moramo spremni da dočekamo jesen. Opština Stari grad recimo 74 odsto punoletnih stanovnika je vakcinisano - rekla je Darija Kisić Tepavčević.

- Unazad dva meseca moguće je da se vakcinišu mladi od 16 godina. Imajući u vidu da je uzrasna grupa od 18 do 30 godina jedna od najzdravijih, ali moraju da shvate da oni mogu da se razbole, ali da nose ovaj virus i mogu da ga prenose svima oko sebe. Mladi ljudi se najviše kreću i moraju da shvate i da pokažu da su odgovorni i da štite svoju okolinu. Glavni akcenat danas je bio na tome da radimo na povećanju svesti kod mladih da se vakcinišu - dodala je Kisić Tepavčević.

O motivaciji za vakcinaciju

- Imamo čitav niz stimulativnih procesa. Vakcina spašava živote, ne znam da li bilo koja druga materijlna mera može da pomogne od činjenice da ćete spasiti nečiji život. 

Treća doza vakcine

- Moramo da budemo svesni činjenice da nam trreća doza neće povećati kolektivni imunitet. Podrazumeva se da svi mi koji smo primili drugu dozu, da ćemo primiti i treću. Nije prioritet da se razmišlja o trećoj dozi, još uvek se rade istraživanja. Pre svega to rade proizvođači vakcina. Ono što jeste činjenica je da ni u jednoj ni u drugoj grupi nije primećen broj osoba koje su inficiirane a primile su vakcinu. Moramo da utičemo u apelujemo na njih, na one koji se nisu vakcinisali. 

Brojevi obolelih u Srbiji za sada su pod kontrolom, ali je primetna tendencija širenja virusa. Trenutak za alarmiranje i preduzimanje neophodnih koraka kako bi se sprečilo masovno razboljevanje kakvo smo imali u prethodnim talasima.