09.08.2021.

16:14

Foto:

Vesti

OGLASILA SE POVERENICA JANKOVIĆ! Navodi Vojnog sindikata neosnovani!

Donošenje mišljenja o tome da li je povređen Zakon o zabrani diskriminacije je zakonska dužnost i ovlašćenje Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, navodi Poverenica i naglašava da je "tužiti Poverenika zbog donetog mišljenja isto kao i tužiti sudiju zbog donete presude i podleže istim pravilima".

Kako dodaje svaka strana u postupku mora biti svesna da Poverenik ne postupa u skladu sa očekivanjima podnosilaca pritužbe već u skladu sa zakonom propisanom nadležnošću, te se ne može govoriti o pristrasnosti kako navodi Vojni sindikat, zbog mišljenja koje nije zadovoljilo njihova očekivanja.

Svaki slučaj je slučaj za sebe pa je tako u drugom postupku pre dve nedelje, doneto mišljenje gde smo upravo Ministarstvu odbrane utvrdili povredu prava.

Brojni su slučajevi iz prakse Poverenika gde je diskriminacija utvrđena različitim ministarstvima, ministrima lično i drugim javnim funkcionerima.

Kako je navela, izlišno je i govoriti da su brojna mišljenja upravo doneta u slučaju povrede prava brojnih sindikalnih organizacija i članova sindikata, kao i da je više puta pred Ustavnim sudom Poverenik pokretao postupak ustavnosti i zakonitosti u cilju zaštite sindikalnih prava.

"Poverenik će nastaviti da postupa isključivo u skladu sa zakonom, što znači da će mišljenja bazirati isključivo na utvrđenim činjenicama i dokazima, uz primenu pravila o teretu dokazivanja i poštovanje procedure, nezavisno od toga da li će to izazvati nezadovoljstvo neke strane u postupku", navela je Janković.

Vojni sindikat Srbije, podneo je u petak Višem sudu tužbu u kojoj traži utvrdenje diskriminacije i sudsku zaštitu od diskriminacije koju je prema sindikatu učinila Poverenica za zaštitu ravnopravnosti.

Sindikat je tada naveo da je postupajući po pritužbi u kojoj se administracija bivšeg ministra odbrane Aleksandra Vulina i Ministarstvo odbrane terete za diskriminaciju Vojnog sindikata Srbije, Poverenica za zaštitu ravnopravnosti izdala mišljenje u kome tvrdi da sindikat nije dokazao da je diskriminisan i da Ministarstvo nije izvršilo diskriminaciju.