18.08.2021.

11:39

Foto:

Vesti

EVO KAKO DA RAZLIKUJETE KORONU I ALERGIJU NA AMBROZIJU! Obratite pažnju na ove SIMPTOME!

- Alergični već nedeljama imaju probleme, a oni će posebno biti izraženi u predstojećem periodu. Prošle nedelje smo imali koncentracije polena i duplo veće od dozvoljenih, da bi zatim zbog vrućine tokom vikenda pale. Međutim, sada sledi glavni udar, posebno jer će biti nešto niže temperature - rekla je Mirjana Mitrović iz Agencije za zaštitu životne sredine (SEPA) gostujući na K1.

Kako je dodala "vidljivo je da su se skoro sve biljke i trave zbog tropskih vrućina isušile osim ambrozije, koja je jaka i adaptibilna".

- Alergija može značajno da utiče na zdravlje ljudi, ne mogu da spavaju, nisu radno sposobni. Ranije su najveće koncentracije bile u Vojvodini i Beogradu, ali sada se proširila na centralnu Srbiju i krenula dalje ka jugu. I najopasnija je u urbanim sredinama, pre svega zbog zagađenog vazduha jer se polenove čestice vezuju za zagađenje. Ljudi tada imaju izraženije simptome i znatno teže tegobe.

Kako je istakla Mirjana Mitrović, često se dešava da i oni koji nisu alergični na ambroziju imaju tegobe.

- Pojedinih dana ranijih godina beležena je koncentracija od 1.000 polenovih zrna po metru kubnom (dozvoljeno 30) i tada su se čak i oni koji nisu alergični žalili na gušenje i druge tegobe.

Mesta iznad 500 metara nadmorske visine pokazala su se kao zelene oaze bez većih koncentracija polena ambrozije.

- U Beogradu, Vojvodini i drugim mestima, međutim, imamo mnogo dana sa prekoograničenim vrednostima. Naša merenja pokazuju da je najveća koncentracija polena prepodne, ne treba provetravati stanove ujutro, već kasno popodne, predveče, treba koristiti klimatizovane prostorije, biti pod terapijama u dogovru sa lekarima.

Informer

 

Alergični na ambroziju mogu biti dodatno podložni i infekciji kovid-19, pošto su opet na udaru respiratorni organi. A zbog sličnih simptoma često ih je veoma teško razlikovati.

- Uvek kažem da postoje dva simptoma koja ih najbolje razdvajaju. Alergični imaju izuzetno jak svrab očiju i ušiju, nešto što definitivno ne karakteriše kovid. Sa druge strane tek jedan ili dva odsto alergičnih dobije temperaturu, što je jedan od simptoma korone. ovo je tanka linija, ali tu pravimo razliku - zaključila je Mirjana Mitrović iz Agencije za zaštitu životne sredine.