29.08.2021.

11:06

Foto: Shutterstock

Vesti

NE GUTAJTE LEKOVE NA SVOJU RUKU! Doktor objasnio kako se pravilno uzima antibiotik!

Antibiotici su važna terapija u lečenju koronavirusa, a za najbolji efekat, treba ih pravilno uzimati. Dr Dragan Miljković, lekar opšte prakse objašnjava da se antibioici ne smeju piti "na svoju ruku".

- Kod korone, sad je najčešći delta soj, treba pratiti kliničku sliku, greška je u svakom slučaju davati antibiotike, pošto oni mogu još veću štetu napraviti organizmu. Treba uraditi krvnu sliku, a u zavisnosti od CRP-a - kad je CRP povišen, veći od 6, kad je povišena sedimentacija, niži leukociti, tad uključujemo antibiotike - objašnjava dr Dragan Miljković.

Vitamini

Antibiotik, prema njegovim rečima, zahteva polivitaminsku potporu i to: D vitamin, cink, vitamin C.

Informer

- Uz to, ako temperatura krene da raste, treba je skidati paracetamolom, ne brufenom, a u zavisnosti od D-dimera uključuje se i aspirin - dodaje Miljković.

Naznačava da antibiotik treba piti sam, nipošto uzimati "punu šaku lekova" odjednom, već ih rasporediti sa bar pola sata razmaka.

Hrana i antibiotici

Što se tiče antibiotika, postoje neka pravila uz koja će najbolje delovati.

- Moj savet je da se prvo uzme probiotik, pa hrana, pa antibiotik - kaže Miljković.

- Antibiotici vole tečnosti, dakle treba ih piti sa dosta vode, sobne temperature, ili čajeva, ali ne i sa mlekom ili jogurtom, tad treba sačekati dva-tri sata.

Informer

Miljković savetuje i da se, kad je hrana u pitanju, smanji unos ugljenih hidrata.

- Treba unositi više masti, proteina, mesa, sireva i generalno jača hrana, da bi se organizam izborio i ojačao sopstveni imunitet - ističe.

Što se voća tiče treba izbegavati grejpfrut, a treba biti oprezan i sa namirnicama bogatim magnezijumom.