29.08.2021.

23:13

Foto:

Vesti

DOKTORKA IVANA MILOŠEVIĆ UPOZORAVA: Na Infektivnoj najteži pacijent ima 29 godina!

Da stvar bude gora, svaki dan sve više građana zbog teške kliničke slike završava na lečenju u bolnici. Trenutno je u bolnicama smešteno 1.079 obolelih, od toga je 65 u teškom stanju i priključeni su na respirator.

- Od početka epidemije koronavirusa zaražena je ukupno 753.581 osoba. Za 24 sata testirano je 14.447 ljudi, pa je procenat zaraženih u odnosu na testirane 16,84 odsto. Nažalost, preminulo je još osam naših građana, pa je ukupan broj žrtava 7.248 - pokazuju najnoviji podaci Ministarstva zdravlja.

Zamenica direktora Klinike za infektivne i tropske bolesti u Beogradu dr Ivana Milošević upozorila je da se u ovoj zdravstvenoj ustanovi leči najteži kovid pacijent, koji ima 29 godina

- Nije imao tešku formu bolesti na početku, ali je bolest napredovala i došlo je do pogoršanja. Pre dve-tri nedelje dnevni broj pregleda bio je od 70 do 100, a sada je oko 170. U istom trendu se kreće i broj prijema. Infektivna klinika je puna. Tu su i druge ustanove koje primaju bolesnike, VMC "Karaburma" i kovid-bolnica u Batajnici. Starosna struktura pacijenata je različita i ima puno mladih, od kojih većina nije vakcinisana. Opet smo u situaciji da čim se jedan bolesnik otpusti, bude primljen novi, ali ima mesta u ove dve ustanove. Ljudi su se zarazili na letovanju i na velikim okupljanjima, gde se nije vodilo računa o epidemiološkim merama - istakla je ona i dodala:

- Da je bolest nepredvidiva govori i podatak da pojedini nemaju ideju gde su se zarazili. Dovoljno je da neko bude inficiran i da nema tešku kliničku sliku, a da može da zarazi druge. Većina zaposlenih u Infektivnoj je vakcinisana protiv kovida.