31.08.2021.

10:05

Foto:

Vesti

Pazite se. pojačavaju se kontrole, kazne za nepoštovanje korona mera ponovo aktuelne!

- Insistiraćemo na pojačanom nadzoru. Broj jedan će biti javni saobraćaj, jer je javni prevoz po nekom prioritetu rizika prepoznat kao delatnost koja će sigurno u ovoj epidemiološkoj situaciji pogoršanja, imajući u vidu brojke, biti prvi na listi - rekao je Stamenković za RTS.

Kako dodaje, kontrolisaće se i ugostiteljski objekti, a akcenat će ponovo biti stavljen i na tržne i na megamarkete jer, kako kaže, tu veliki broj zaposlenih nije poštovao svoje obaveze.

Stamenković očekuje da će lokalne samouprave, i komunalne inspekcije i policija, dati svoj doprinos u svemu ovome.

Informer


Stamenković navodi da je inspekcija kontrolisala poštovanje mera tokom jula i avgusta, da se broj prekršajnih naloga kreće oko 300, kao i da je ugostiteljstvo prvo na lestvici kažnjavanja zbog, kako kaže, očiglednog kršenja mera - nepoštovanja distance, nenošenja maski.

- Građani naravno imaju mogućnost da biraju da li će svoje zdravlje ugroziti na ovaj ili onaj način, odnosno zaštititi ga, a broj jedan je vakcinacija. Poštovanje protivepidemijskih mera i kontrola jeste da kažem druga karika u tom lancu čuvanja i očuvanja kompletnog javnog zdravlja, ali lična odgovornost građana je broj jedan u borbi protiv kovida 19 - ističe Stamenković.

Dodaje da su protivepidemijske mere i dalje na snazi i da su kazne ostale nepromenjene.

- Kazne su kao i što su ranije bile 300.000 dinara za pravna lica, 150.000 za preduzetnike, 50.000 dinara za odgovorno lice, 30.000 za koronaredare i 5.000 za građane koji ne poštuju propisane mere lične zaštite - kazao je Stamenković.