15.09.2021.

13:58

Foto: Instagram

Vesti

SVAKI PUT KAD VIDIM TROBOJKU ZNAM DA STIŽEM KUĆI! Arno Gujon sa studentima obeležio Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave!

Na platou Studenjaka se okupio veliki broj mladih akademaca zajedno sa Gujonom, a sve u čast obeležavanja današnjeg praznika.

Arno Gujon je na samom početku okupljanja svima čestitao praznik i podsetio koliko je ovaj datum važan za srpsku istoriju i srpski narod.

- Lep je Vaš Studenjak - počeo je Gujon.

Takođe je istakao da on po rođenju nije Srbin, ali da biti Srbin ne znači samo živeti u Beogradu, Kragujevcu... već to znači imati svoj identitet, svoje pismo, svoje simbole, a to su himna i zastava. Trobojka. Sve to je ono što čini ljude Srbima. Sve to je jedno veliko bogatstvo. Osećati se kao Srbin.

- Tamo gde su velike tenzije, na jugu naše zemlje, na Kosovu i Metohiji, kao i u Bosni i Hercegovini i tako dalje, za Srbe zastava označava slobodu. Poštuju je i ističu svuda - rekao je Gujon, potom dodao - Danas se na simboličan način potpisuje u Beogradu Zakon o zaštiti ćirilice. Taj zakon će važiti i u Srbiji i u Republici Srpskoj.

Anegdota

Arno Gujon je podelio jednu anegdotu sa pristunima:

- Kada je 2008. godine zapaljen administrativni prelaz Jarinje, sa jednim prijateljem trebalo je da uđemo na KiM i dostavimo humanitarnu pomoć, međutim morali smo sporednim putem, po šumi usred noći. Došli smo do nekog sela i nismo znali da li je to srpsko ili albansko selo. Videli smo u daljini sa obe strane puta kao se vijore zastave. Kad smo videli da su to trobojke - srpske zastave, odmah nam je laknulo. Zato što je ta zastava simbol slobode, sigurnosti. Znali smo da smo među svojima. I to sam osetio tada. Od tada, svaki put kad vidim trobojku - znam da stižem kući - istakao je Gujon.

Nakon što su studenti velikim aplauzom pozdravili Gujona, pošto su se fotografisali, ostali su da sa njim razgovaraju o značaju obeležavanja ovog dana i planovima rada Kancelarije za mlade.

Koliko je Gujonu važan ovaj praznik, pokazao je i na društvenim mrežama. 

- Na današnji dan, 15. septembra 1918. godine probijen je Solunski front i otvoren je put ka otadžbini. Iscrpljena, desetkovana ali ponosna pobednička srpska vojska podigla je trobojku i krenula tamo daleko - prema Srbiji! Neka nas radost i ponos zbog slavne srpske istorije svakim danom sve više ujedinjuje i neka nam pokaže put kojim treba da hodamo u budućnost! Svim Srbima i Srbiji, regionu i dijaspori želim srećan Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave! RS -napisao je on na svom Instagram profilu.