16.09.2021.

12:54

Foto:

Vesti

ĐACI ĆE 2 PUTA NEDELJNO RADITI TEST NA KORONU? Iz ministarstva najavljene nove kovid mere u školama u Srbiji

Konačna odluka o testiranju učenika nije doneta, ali Tim za škole, sastavljen od predstavnika Ministarstva prosvete, Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut", razgovara na koji je način najbolje da se sačuva redovna nastava, pa je i ovaj predlog u opticaju.


Ružić podseća da je trenutno na snazi odluka da ako je 10 odsto odeljenja zaraženo, ceo razred prelazi na onlajn nastavu 10 dana.


- Situacija u školama za sada nije alarmantna i vaspitno-obrazovni sistem neće stati. Brojke zaražene dece, ali i odraslih, neminovno skaču, ali ne treba dizati paniku kada su časovi u pitanju, jer je od 40.000 odeljenja tek 379 prebačeno na onlajn - kaže Ružić.
On dodaje da verovatno zvuči strašno kada čujete da je 4.200 učenika zaraženo, ali da je to samo 0,54 procenta.

Informer

Branko Ružić


- Razmišljamo da se đaci u Srbiji testiraju dva puta nedeljno, a to bismo uveli uz saglasnost roditelja. To bi bili brzi antigenski testovi ili za početak praćenje simptoma i merenje temperature. Ali obrazovno-vaspitni proces neće stati - objasnio je Ružić.
Ružić kaže i da misli da će uvođenje kovid sertifikata pomoći da podignemo bar za 10 procenata broj vakcinisanih.


- Škole će svakako raditi redovno i radimo na tome da unapredimo trenutni model da ne budemo rigidni u primeni priloženih mera. Nema klastera u školama, što nije nemoguće da se dogodi. Srećom, sada je sve daleko od alarmantnog - kazao je ministar prosvete.
M. M. D.