19.09.2021.

12:11

Foto: printscreen

Vesti

Ignorisanje virusa ne znači da on ne postoji! U bolnicama je najviše nevakcinisanih! /video/

Ona je za RTS rekla da su istraživanja pokazala da imunitet vakcinisanih, a i onih koji su preležali virus, opada nakon šest meseci.

Studije iz Izraela pokazale su da imunitet šest meseci nakon vakcinacije pada na onaj imunitet koji mi stičemo samo prvom dozom ili šest meseci nakon preležane infekcije, ali su takođe pokazale i da dve do tri nedelje nakon treće (buster) doze počinje nagli pad broja novozaraženih, ukazala je Banko.

Ukazala je da nije više cilj da vakcinacijom potpuno eliminišemo virus, već da ne dolazi do teških kliničkih slika i smrtnih ishoda.

Istakla je da se preventivne ne poštuju dovoljno i da moramo da promenimo način ponašanja.

- Ako se ponašamo kao da virus ne postoji, ako ga ignorišemo, to ga zapravo neće eliminisati. Dakle, ignorisanje neće ispisati virus iz ove istorije - istakla je Banko.

Objasnila je da ako nosimo maske i ako smo vakcinisani možemo relativno normalno da funkcionišemo.

- Treba da nam primer budu zemlje sa velikim obuhvatom vakcinacije - Malta, Portugalija, Španija, Island i Danska, vidimo da tamo nema eksponencijalnog rasta broja zaraženih - dodala je Ana Banko.

Navela je da je u bolnicama u ovom trenutku najviše nevakcinisanih i među mlađom populacijom i onih starijih koji nisu primili treću dozu.