13.10.2021.

10:00

Foto: printscreen

Vesti

POČELA JE GREJNA SEZONA, A O JEDNOJ STVARI NIKO NE RAZMIŠLJA! Ko su ljudi zaslužni što topla voda stiže do svakog stana i - KAKO SU TO URADILI!

Na potezu oko Valjevske i Ulice Toše Jovanovića građevinci i zanatlije obukli su zaštitna odela, spremni da ovaj važan i naporan posao završe bez odlaganja. Jer, rokovi moraju da se ispoštuju. 

Kako nam kažu, oni rade punom parom i leti i zimi, bez obzira da li peče zvezda ili pada kiša. Dok jedni više vole sunce, drugi ipak "glasaju" za jesenje dane. Ali, u kakvim god vremenskim prilikama da obavljaju posao, procedura je ista. Beton prvo mora da se iseče, a onda u pomoć dolaze teške mašine. Kopa se metar po metar, i doslovno korak po korak dolazi se do cevi koja treba da se zameni.

Poslovođa gradilišta Milan Dronjak objašnjava kako teče posao po fazama.

- Prvo sečemo i bušimo beton kako bismo ga uklonili, a potom kopamo da bismo došli do cevi. Sledeći korak je zamena - kaže Dronjak i dodaje kako je u ovom poslu bezbedbnost radnika na prvom mestu.

- I kada su velike vrućine, kao i kada pada kiša, važno je da radnici nose propisanu zaštitinu opremu, kako ne bi došlo do nepredviđenih situacija, jer ovo je ipak opasan posao. Radi se s teškim mašinama koje, ako se njima nepravilno rukuje, mogu da povrede radnika. Zato su rukavice, ćizme i šlemovi obavezni - kaže on.

Informer

Postavljanje toplovoda

Dronjak objašnjava da je svaki početak težak upravo zato što, ako neko u prvoj fazi pogreši, niko posle ne može da odradi posao kako treba. Mora se prvo pažljivo ispratiti sve ono što je ucrtano u planu i iseći asfalt neobičnom mašinom koja seče asfalt, beton, armirani beton... Šta god joj se nađe na putu.

- Prvo se obeleži linija, a onda se dovlači ta teška mašina. Istina, teška je samo za transport, ali njom je lako upravljati - kaže Dronjak. 

Informer

Poslovođa Milan Dronjak

Kao i u svakom drugom poslu, svi misle da obavljaju najzahtevniji deo radnog procesa. 

- Svakome je njegov posao najteži, ali mislim da je fizički najteže radnicima koji kopaju rupu i izbacuju zemlju - kaže poslovođa. 

Zbog vidijumskih testera koje ova mašina za sečenje betona koristi, na sečivo je neophodno neprestano sipati vodu, kako bi se hladilo, ali i kako se ne bi dizala prašina. Ipak, prašine ima, i to podosta, ali  vredni radnici su na to navikli. Kažu da je sve to "deo posla" i objašnjavaju kako ona zapravo radi:

- Nož se spušta postepeno i vrlo pažljivo prema iscrtanom planu. Seče se parče dužine 20 do 30 metara, dubine od 10 do 20 centimetara - kaže poslovođa, povremeno bodreći radnike i deleći im zadatke.

I dok se većina Beograđana sprema za hladne zimske dane i ne razmišljajući o tome šta je sve potrebno da bi se obezbedili uslovi da tokom cele zime grejanje funkcioniše besprekorno, ovi vredni radnici brinu da u svakom stanu temperatura bude po želji domaćina.