08.10.2021.

21:23

Foto: www.spc.rs

Vesti

DVA BRATSKA NARODA! Patrijarh razgovarao sa delegacijom iz Jermenije! Foto

 


Patrijarh je danas u Patrijaršijskoj rezidenciji u Beogradu primio delegaciju iz Jermenije, koju su činili Ašot Melkonjan, direktor Istorijskog instituta Jermenske akademije nauka, Aelita Doluhanjan, akademik filolog, Lusine Amirtžanjan iz Muzeja grada Jerevana, Babken Simonjan, književnik, prevodilac i počasni konzul Srbije u Jermeniji i Vesna Pešić iz izdavačke kuće Pešić i sinovi.

Patrijarh srpski i gosti iz Jermenije u srdačnoj atmosferi su razgovarali o knjizi Istorija Jermenije, koja će večeras biti predstavljena čitalačkoj publici u Beogradu, saopšteno je iz SPC.

Informer

Sagovornici su sa zadovoljstvom konstatovali da su dva bratska naroda uprkos silnim istorijskim iskušenjima očuvali hrišćanski optimizam, širokogrudost i otvorenost prema drugim narodima i kulturama.

Patrijarh Porfirije je govorio o bogatstvu i mnogostrukim doprinosima jermenske kulture ukupnoj evropskoj baštini, posebno istakavši da voli jermensku muziku, naročito Levona Manasijana, koji je kroz saradnju sa Piterom Gebrijelom, Stingom, Parlom Aznavurom i drugim izvođačima savremenoj evropskoj umetnosti podario lepotu zvuka drevnog instrumenta duduk, dodaje se u saopštenju.