27.10.2021.

10:00

Foto: printscreen

Vesti

KAKO NEŠTO TOLIKO VELIKO, MOŽE DA BUDE TOLIKO PRECIZNO?! Ovi majstori bagerom ČUDA PRAVE! Pogledajte novi nastavak serijala "Projekat - toplovod"!

Radnici rade punom parom, cevi za toplovod moraju da se zamene. Nakon što su isekli i razbili asfalt, sada mora da se uradi jedna naizgled jednostavna stvar - da se iskopa rupa. Ali, to nije tako jednostavno, jer na jednu stvar posebno mora da se obrati pažnja.

Poslovođa gradilišta Milan Dronjak objašnjava dalji tok posla. 

- Posle pripremnih radova, došlo je vreme da iskopamo rupu za postavljanje cevi i odnesemo zemlju na deponiju. Tu zemlju odvozimo i ne koristimo je za zatrpavanje. Tu nam je bager koji je težak 7,5 tona, njegova kašika je zapremine 0,3 kubnih metara - objašnjava Dronjak. 

Za ovaj posao taj bager je idealan, jer ima snagu od čak 85 konja.

- Za rupu koju treba da iskopamo to nam je dovoljna jačina, jer ova mašina ima mogućnost kopanja do četiri, pet metara dobine - dodaje poslovođa. 

Informer

Ono po čemu je ova faza posebna je to što tek posle nje radnici znaju na čemu su. Tačnije, znaju šta mogu da očekuju.

- Sve dok ne iskopamo rupu, mi ne znamo šta nas čeka. Ova faza nam omogućava da imamo bolji uvid, oni varioci i svi koji dolaze kasnije tek kad mi završimo posao, takođe moraju da znaju šta ih čeka. Rad na bageru je zanimljiv, ali ne može bager sve sam. Zato će naredni deo posla biti još veći izazov - kaže Dronjak, dok izdaje naredbe, a mašina bruji.

Dok bagerista pažljivo kopa, poslovođa Milan i još jedan kolega nadgledaju da slučajno kašikom ne pogodi neku cev ili kabal. Kamion je već spreman, sve funkcioniše savršeno.

Kada su odgovornost i posvećenost poslu na prvom mestu, posao će sigurno biti završen u roku. 

Dokle god imaju ovakve radnike, Beograđani ne treba da brinu. I ove zime će im biti toplo.