20.10.2021.

11:34

Foto: TANJUG/ Sava Radovanović

Vesti

KOVID PROPUSNICE OD SUBOTE OD 22 ČASA! Ovo su SVI DETALJI!

Kako saznaje Informer, uredba o uvođenju kovid sertifikata trebalo bi da bude usvojena na sutrašnjoj sednici Vlade.

- Epidemiološka situacija je i dalje katastrofalna, ne smiruje se. Naložili smo das sve inspekcije rade na kontroli postojećih mera, ne želim da čujem da nemaju dovoljno ljudi. Ako treba neka se uključi i veterinsarska, i fitosanitarna i nuklearna inspekcija, samo da iskontrolišemo da se postojeće mere poštuju - rekla je premijerka Brnabić nakon sednice Kriznog štaba. 

Nadzor

- Broj nadzora je veći za 10 odsto u odnosu na prošlu nedelju, ali je broj izrečenih prekršajnih naloga povećan 220 odsto. Rekla sam da kontrolišu najviše tržne centre, prodavnice i naravno, javni prevoz. Najmanje što možete od ljudi je da tražite da nose maske - rekla je Brnabić dodajući da konačno vidimo neki rezultat kada je poštovanje mera u pitanju.

Vakcinacija

- Vakcinacija nam je i dalje izuzetno loša - kaže premijerka i dodaje da je preporuka Štaba da se svi iznad 12 godina vakcinišu.

- Do sada je prvu dozu primilo 54,6 odsto punoletnih osoba, drugu 52,5, treću dozu oko 15 odsto.

Kovid propusnice

- Od subote 23. oktobra od 22 časa uvodimo kovid propusnice za sve ugostiteljske objekte u zatvorenom prostoru - rekla je Brnabić.

Kako je rekla, kovid redari će kontrolisati kovid propusnice, te da će oni moći uz lični dokument osobe koja ulazi u lokal, da iskontrolišu ulazak u objekat.

- Kovid propusnice nisu samo vakcine. Validan kovid sertifikat sa kojim ćete moći da boravite u ugostiteljskom objektu posle 22 časa je:

  • potvrda druge, odnosno treće doze koja nije starija od 210 dana (7 meseci),
  • negativan PCR test ne stariji od 72 sata,
  • Negativan antigenski test ne stariji od 48 sati ili 
  • Potvrda o preležanom koronavirusu u poslednjih 210 dana (7meseci) 

- Ukoliko ste preležali kovid pre 7 meseci, nakon toga, smatramo da nije bezbedno boraviti u ugostiteljskom objektu.  Za strance je validan digitalni EU serfitikat ili druge zemlje sa kojom Srbija ima zaključen sporazum o priznavanju sertifikata.

- Dođe mi da plačem, toliko je lako sačuvati sve te živote - rekla je ona.

Svadbe, proslave, rođendani

- Ova mera uključuje i svadbe. Ako neko želi da ima svadbu na otvorenom, može i ne treba kovid propusnica. Ako neko želi da ima svadbu u zatvorenom i da je završi pre 22 časa, za to takođe ne treba kovid propusnica. Međutim, ako neko želi da ima svadbu ili rođendan u zatvorenom prostoru, nakon 22 časa, u ugostiteljskom objektu, mora da ima kovid propusnicu - izjavila je Brnabić.

Dodaje i da ne moraju svi koji dolaze na svadbu da budu vakcinisani, već mogu da se testiraju kako bi svi bili bezbedni.

Na pitanje o tome šta predlaže medicinski deo Kriznog štaba u vezi sa zatvaranjem, Brnabić je rekla da u medicinskom delu štaba za to ne postoji konsenzus jer je to, kako kaže, teško pitanje.

Informer

Vakcinacija trudnica

Brnabić je navela i da su svi lekari rekli da su vakcine bezbedne za trudnice.

- Možete da nađete ginekologa koji će da kaže da nije bezbedno, a ja vam govorim koji je zvaničan stav medicinske struke, a da li ćete da nađete idiota koji će da kaže da je Zemlja ravna ploča - naći ćete - rekla je ona.

Treća doza

Premijerka Srbije Ana Brnabić kazala je danas da će uskoro biti doneta odluka o smanjenju vremena nakon primljene treće doze sa šest na pet meseci.

- Tražila sam im jasna uputstva i koje su njihove preporuke. Oni su od Ministarstva zdravlja tražili dodatne informacije koje će im danas biti dostavljene, tako da ćemo imati uskoro odluku o tome - kazala je Brnabić.