01.11.2021.

07:11

Foto: Pixabay/Tanjug

Vesti

OD DANAS PO 30 EVRA SVIM PUNOLETNIM GRAĐANIMA! Stiže još jedan paket državne pomoći!

Svim penzionerima, korisnicima socijalne pomoći i zatvorenicima u Srbiji danas će biti isplaćena pomoć države u iznosu od 30 evra! Ostalim punoletnim građanima koji su se još u aprilu prijavili za paket "30 plus 30" drugi deo pomoći u iznosu od 30 evra leći će na bankovne račune u utorak ili sredu.

Lepa vest za sve je da će država još jednom pomoći svim punoletnim građanima, koji će dobiti još 20 evra, i to već u decembru. Od Nove godine stiže i povećanje za zaposlene u javnom sektoru, najviše za radnike u vojsci, zdravstvu i socijalnoj zaštiti.

Dodatna isplata

Ministar finansija Siniša Mali kaže da će novac biti uplaćen na račune više od 5,7 miliona građana, od čega 1,6 miliona penzionera.

KALENDAR ISPLATE NOVČANE POMOĆI

  • 1. novembar penzioneri, korisnici socijalne pomoći, zatvorenici 30 evra
  • 2-3. novembar ostali punoletni građani 30 evra
  • u toku decembra svi punoletni građani 20 evra

- Svako će dobiti po 3.527 dinara! Građanima koji su, nakon što su dobili prvi deo novčane pomoći od 30 evra u maju mesecu, promenili banku i ugasili račun u prvobitnoj banci biće otvoren namenski račun na koji će im biti uplaćen drugi deo novčane pomoći - napomenuo je on.

Sredinom decembra planirana je i isplata dodatnih 20 evra, a Mali je detaljno objasnio ko će i na koji način morati da se prijavi za novu državnu pomoć.

- Građani koji su se u maju prijavili za novčanu pomoć u iznosu od dva puta po 30 evra ne treba da se prijavljuju za dodatnu pomoć od 20 evra, jer će im ona biti automatski uplaćena u decembru. Takođe, ni korisnici penzija, primaoci socijalne pomoći i lica u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija ne treba da se prijavljuju - napominje on i dodaje:

- Ostali punoletni državljani Srbije koji imaju prebivalište na teritoriji Srbije i važeću ličnu kartu, koji se prethodno nisu prijavili za dva puta po 30 evra, a sada žele da dobiju dopunsku pomoć u iznosu od 20 evra moći će da se prijave na portalu Uprave za trezor, idp.trezor.gov.rs, u periodu od 15. do 30. novembra. Takođe, svi oni koji su u međuvremenu stekli pravo na pomoć, bilo da su postali punoletni ili dobili državljanstvo, prebivalište ili ličnu kartu treba da se prijave ukoliko žele pomoć.

POMOĆ PENZIONERIMA

  • novembar - 30 evra pomoći
  • decembar - 20 evra pomoći
  • januar - povišica od šest odsto
  • februar - 170 evra pomoći (20.000 dinara)

UKUPNO 235 EVRA

Rastu i plate

Sjajna vest za sve zaposlene u javnom sektoru jeste i to što će od Nove godine zarađivati više.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je rast plata u idućoj godini od sedam do osam odsto u javnom sektoru, povećanje minimalne zarade na 35.012 dinara, a penzija za 5,5 odsto.

- Javne finansije su dobre i to omogućava da plate u javnom sektoru od 1. januara 2022. godine porastu između sedam i osam odsto. Prosečno, to će biti oko 7,40 odsto. Zdravstveni radnici dobiće povećanje od osam odsto, kao i pripadnici vojske i radnici u socijalnoj zaštiti. Već u januaru prosečna plata u Srbiji biće 610 evra, a Ministarstvo finansija prognozira čak i 618 evra. U Beogradu prosečna plata biće 760 evra - naglasio je predsednik.