02.11.2021.

10:49

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Vesti

Od sedam miliona datih doza u Srbiji, evo koliko je bilo neželjenih reakcija na vakcine! Moderna sutra u Srbiji, a uskoro i Džonson i Džonson!

- Do juče smo imali 1.175 prijava, što je jedna na šest do sedam hiljada datih doza, zavisno od vremenskog intervala u kojima pratimo tu statistiku - rekla je Mirkovićeva za RTS.

Neželjene reakcije su, kako kaže, obično one koje spadaju u očekivane i koje se javljaju na samom mestu primene, poput bola, crvenila, otoka, malaksalosti, povišene temperature i glavobolje, a više od 70 odsto tih reakcija prolazi spontano.

Navodi da se Agenciji za lekove prijavljuju neželjene reakcije, ali mogu da se prijave i Institutu za javno zdravlje "Batut".

- Važno je da prijavljujemo sve neželjene reakcije, sumnje koje imamo na sve lekove, a posebno na vakcine. Bitno je da smo u nedelji u kojoj je kampanja svesnosti, odnosno kampanja promocije i prijave neželjenih reakcija koja se svake godine pocetkom novembra dešava globalno - izjavila je Mirković.

Na osnovu dosadašnjih prijava, isključene su, kako kaže, mogućnosti da je sama vakcinacija povezana sa smrtnim ishodom.

Napominje da su sve neželjene reakcije manje od posledica obolevanja i da je neuporedivo veća opasnost od posledica kovida i od ishoda nego od vakcinacije.

Dodala je da je u postupku vakcina kompanije "Džonson i Džonson" i da nema odstupanja od standarda, propisa i zahteva koje svaka serija vakcina mora da ispuni, pre nego što se nađe u prometu.

- Sutra stiže Moderna, a očekuje da bi do kraja nedelje mogla da bude na punktovima za vakcinaciju. Pitanje je dana - izjavila je Mirković.

Navela je i da se provera koju "Sputnjik" prolazi ne razlikuje od provere drugih vakcina, bez obzira na to što je proizveden u Srbiji.

Prilikom kupovine leka, prema njenim rečima, važno je da se svaki lek nabavi u legalnom lancu snabdevanja.