02.11.2021.

11:36

Foto: Printscreen

Vesti

11 GODINA OD RAZORNOG ZEMLJOTRESA U KRALJEVU! Da li je Mladenovac znak da nas NA SVAKU DECENIJU OČEKUJE PODRHTAVANJE TLA?! /FOTO/

U Kraljevu je jutros nešto pre četiri sata zabeleženo podrhtravanje tla jačine 1,9 po Rihterovoj skali, ali iz Republičkog seizmološkog zavoda za Informer.rs kažu da je to podhtavanje tla neosetno.

- Kad je magnituda veća od 2,3 tek onda može da se oseti, sve ispod toga je neosetno i ne može da izazove nikakvu materijalnu štetu.

Iz Republičkog seizmološkog zavoda dodali su da se ne može predvideti kada i gde će potres početi i da li se nakon jednog, mogu očekivati neki snažniji.

Informer

Kraljevo 2010. godine
Zemljotres u Kraljevu razoran za naše uslove

Zemljotres u Kraljevu, koji se dogodio 2010. godine, je bio jedan od najrazornijih potresa u Srbiji u poslednjih nekoliko decenija.

Za uslove u Srbiji i na Balkanu, ovakav zemljotres se smatra veoma snažnim, dok je u svetskim razmerama njegova jačina srednjeg intenziteta. Zemljotres ove magnitude se na teritoriji Srbije događa sa frekvencijom od oko 10 godina.

Od zemljotresa je u selu Grdica kod Kraljeva poginuo jedan bračni par, kada je na njih pala betonska ploča kuće u kojoj su živeli.

Materijalna šteta procenjena je na dve i po milijarde dinara i to samo na individualnim stambenim objektima. Teže ili lakše je oštećeno oko 16.000 kuća, 8.500 stanova, 33 škole i nekoliko stotina privrednih objekata. Posledice zemljotresa osetilo je oko 80.000 Kraljevčana.

Informer

Poslednja tri zemljotresa u Srbiji
Jednom u 10 godina razoran zemljotres

Na području Centralne Srbije se statistički jednom u deset godina desi zemljotres jačine pet ili nešto više stepeni po Rihteru, a poslednji takav bio je 2010. godine u Kraljevu.

Ne bi trebalo da zanemarimo zemljotres koji se u Mladenovcu desio u subotu i čija je magnituda bila 3,7 stepeni Rihtera, kaže Ana Mladenović sa Rudarsko-geološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu i dodaje da to nije najjači zemljotres koji može pogoditi to područje.

Ona je za Tanjug rekla da se na području Centralne Srbije statistički jednom u deset godina desi zemljotres jačine pet ili nešto više stepeni po Rihteru, a poslednji takav bio je 2010. u Kraljevu.

- Mi ne znamo da li će se dogoditi jači potres, kada i gde, ali s obzirom na to da je prošlo više od 10 godina od zemljotresa u Kraljevu, očekujemo da se u bliskoj budućnosti desi takav zemljotres. Dobro je što je u Mladenovcu bio jedan manji potres pre i posle glavnog zemljotresa, jer je to znak da se seizmička aktivnost smiruje, tako da ne očekujemo da će se taj jači zemljotres dogoditi brzo - poručila je Dimitrijevićeva.

Informer

Zemljotres u Mladenovcu
Kopaonik najtrusnije srpsko područje

U poslednjih 100 godina na području Srbije dogodilo se deset zemljotresa magnitude veće od 5 stepeni Rihterove skale.

Zemlja se u poslednjem veku najčešće tresla na proleće i u jesen, a ni jedan od tih zemljotresa nije bio tokom zime. Epicentar je uglavnom bio u okolini Kopaonika ili u centralnoj Srbiji.

Jedan od najsnažnijih zemljotresa u našoj zemlji dogodio se 24. marta 1922. godine u Lazarevcu. Nakon njega, pet godina kasnije Rudnik je potresao zemljotres magnitude (5.9).

Ovaj zemljotres bio je magnitude 6,0 stepeni po Rihteru.

Jedna od najtrusnijih zona u Srbiji jeste Kopaonik. Zemljotresi magnitude (5.3) i čak (5.9) potresli su istočne padine ove planine 1980. godine, a četiri godine kasnije zabeležen je potres magnitude (5.1).

Zemljotres koji je naročito uznemirio stanovnike centralne Srbije desio se 1999. godine, za vreme bombardovanja Srbije. Epicentar je bio u okolini Mionice, a desio se 30. aprila. Intenzitet zemljotresa je bio 5,2 stepena.

Trusno je i područje Kosova i Metohije, naročito okolina Gnjilana prema Bujanovcu. Tamo je 2002. godine zabeležen zemljotres magnitude (5.7).

Subotica najbezbednija

Interesantan je podatak da je Subotica najbezbednije područje u našoj zemlji kada su potresi u pitanju, jer više od jednog veka u ovom gradu nije registrovan nijedan epicentar potresa.