10.11.2021.

14:47

Foto:

Vesti

OVA BOLEST KOSI PO SRBIJI! Gora je od korone!

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja dr Mirsad Ðerlek naveo je da je smrtnost onkoloških pacijenata u Srbiji u samom vrhu Evrope i ukazao da se na njih ne sme zaboraviti, iako pandemija zdravstvenom sistemu Srbije već 20 meseci zadaje ozbiljne probleme.

- Imamo obavezu da se posvetimo i drugim pacijentima, zato što procentualno drugih pacijenata ima mnogo više, ne potcenjujući kovid pacijente - rekao je Ðerlek.

On je poručio da će država ulagati u onkološke pacijente, jer svi mogu da se razbole od tih teških bolesti.

- Zalagaću se, koliko god mogu, da se napravi novi Institut za onkologiju, jer smatram da ovi pacijenti i svi budući pacijenti to zaslužuju - rekao je Ðerlek.

Direktorka Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije dr Danica Grujičić je istakla da deca koja dolaze u Beograd na lečenje po zakonu više ne mogu da se smeštaju sa odraslim pacijentima, zbog čega je važna izgradnja novog Instituta, za koji je obezbeđen prostor u blizini mesta gradnje dečije klinike Tiršova 2.

Početak tih radova se očekuje već od naredne godine.

- Kada vidite našu dnevnu bolnicu koja ima svega 10 stolica, a da u toku dve smene 100 ljudi dobije hemoterapiju... Nekada nas pacijenti primoravaju da im terapiu damo na hodniku, da ne bi čekali, jer je strah od maligne bolesti veliki - objasnila je Grujičić.

Ona je očenila da u 21. veku onkološki pacijenti moraju da se leče u mnogo boljim uslovima, kakvi, navodi, postoje na Kliničkom centru u Nišu.

Informer

Doktorka Danica Grujičić



Grujičić je istakla da se svakog dana na Institutu ozrači 400 pacijenata i primi 200 terapija, ali da, uprkos nabavci više novih aparata od početka pandemije koji rade u tri smene, pacijenti još uvek čekaju na zračenje.

Ona je upozorila da je su oboljenja sve agresivnija, te da trećina onkoloških pacijentata počinje lečenje u veoma teškom stanju, kada su već u kolicima.

- Svi imamo nekoga bolesnog, više nemate porodicu koja u širem krugu nema nekog obolelog od maligne bolesti - rekla je Grujičić.

Prva faza borbe za onkološke pacijente, dodaje, mora da bude nabavka svih aparata kako pacijenti ne bi morali da idu u inostranstvu, inovativnih lekova, uz dijagnostiku i lečenje, a posle formiranja Instituta u Beogradu, na redu je osposobljavanje sekundarnih zdravstvenih centara u Srbiji.

Predsednik Foruma pacijenata Srbije Marko Milovanović rekao je da su, zbog pandemije koja je opteretila zdravstveni sistem, najugroženiji onkološki pacijenti.

- Oni su najugroženiji zato što su izgubili jedan resurs koji je izuzetno važan za lecenje onkoloških bolesti, a to je vreme - poručio je on.

Kampanja "Nema čekanja" će u narednih šest meseci, objašnjava, pozivati građane na preventivne i kontrolne preglede, i isticati važnost borbe za bolje terapije, dijagnostiku i efikasnije lečenje.

Na današnjoj konferenciji je prikazan promo spot koj je simbolično označio početak kampanje, u kojem su oboleli poslali važne poruke o prevenciji i lečenju raka, posebno ističući da je kod lečenja onkoloških pacijenata svaki minut važan.

Tom prilikom je prikazana i video poruka podrške obolelima čuvenog glumca Radeta Šerbedzije.