17.11.2021.

10:00

Foto: printscreen

Vesti

ZGRABI JE U RUKE ČVRSTO, ALI PAŽLJIVO! Ova sprava je jako važna, ali NE MOŽE SVAKO DA JE KORISTI! Pogledajte novu epizodu serijala "Projekat - Toplovod"

Iz faze u fazu toplovod se sve brže postavlja. Sečenje betona i građevinski radovi iziskivali su najviše vremena, a kada je pronađena cev koja treba da se zameni i postavljena nova, svi dalji radovi odvijaju se ispod nivoa asfalta, u kanalu.

Bager više nije neophodan ni teška "mašinerija". Sada su najbitniji stručnost i ljudski faktor. Sve zavisi od radnika. Za sledeću fazu potrebni su majstori koji umeju sa posebnim mašinama i alatima.

Prvo se radi uz pomoć brusilice, a onda se koristi aparat za zavarivanje. Velika i mala brusilica su prve na redu. Da bi cev mogla da se zavari, izolacija treba da se skine. To ne može bez brusilice i male sekire koja pomaže da se cev "ogoli". 

- Da bismo pripremili cev za zavarivanje, potrebno nam je desetak minuta. Sve se to radi pod određenim uglom i moramo biti naročito oprezni pri korišćenju brusilice. Kada skidamo izolaciju, ne smemo praviti nagle pokrete, da ne bismo povredili sebe ili druge u našoj blizini - objašnjava majstor Marko Mančić.

Za sve to neophodna je zaštitna oprema. Ništa bez radnog odela, cipela, zaštitnih rukavica i šlema.

- Ne skida se izolacija sa cele cevi, već samo sa ivica na koje kasnije dolaze spojnice i koje će se zavarivati. Ovo deluje jednostavno, ali zapravo je potrebna velika stručnost i pažnja - naglašava Mančić.

Dok vredno rade, majstori komuniciraju i sa znatiželjnim građanima. Svi oni žele da znaju kada će se njihovi životi vratiti u normalu, a prostor oko zgrada izgledati kao pre. Radnicima ništa nije teško, strpljivo objašnjavaju lokalcima da je potrebno još malo vremena. Na kraju krajeva, više od pola posla je završeno.